« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
POLICIJA:

Od 794 razbojništva u Zagrebu 2010. većina nije razriješena

Policija je razriješila 327 razbojništva počinjenih u Zagrebu 2010. godine, glavne mete su trgovine, kladionice i ljudi

Policija
Policija (Cropix)
Više o

pljačka

,

razbojništvo

,

PUZ

,

zagrebačka policija

Ukupno 794 razbojništva počinjeno je u Zagrebu tijekom prošle godine što je neznatno više nego 2009., kada ih je bilo 10 manje, prenosi Hina. Najčešća meta razbojnika su trgovine, predmeti ili ljudi na ulici te kladionice, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Od toga broja policija je razriješila "samo" 327 razbojništva, te utvrdila da su ih počinile 123 osobe.

Razbojništvom se, prema zakonu, smatraju sva djela počinjena uz uporabu sile kojima se otuđuje neka vrijednost, a najčešće se to čini uz prijetnju pištoljem.

Načelnik odjela općeg kriminaliteta u PUZ-u Krešimir Antolić ističe kako su počinitelji najčešće ovisnici o opijatima kojima je to jedini izvor prihoda ili pak osobe motivirane vlastitim ekonomskim prilikama, a kako su najčešće maskirani, razbojništva spadaju među teško dokaziva kaznena djela.

"Od građana ne očekujemo da se bace na počinitelja i na bilo koji način dovode u pitanje svoju sigurnost i život već da nam što detaljnijim opisom razbojnika i njegova ponašanja ukažu na detalje koji su ponekad presudni u njihovu otkrivanju", kazao je Antolić.

PUZ je otisnuo i posebni letak sa uputama građanima kako postupiti u slučaju da su akteri ili svjedoci razbojništa, koji će biti dostupan na javnim mjestima.

17.02.2011. 14:00:00
Novi komentar
nužno
nužno