« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Masovne demonstracije

Oko 700 uhićenih na prosvjedima u Kopenhagenu

Između 600 i 700 osoba uhićeno je u policijskim akcijama u Kopenhagenu, gdje su ulicama u mimohodu prošli desetci tisuća ljudi u vrijeme održavanja konferencije o klimi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kopenhagen

,

prosvjedi

,

summit o klimi

Po zadnjem policijskom izvješću bilo je četiristotinjak uhićenih. Kako navodi policija, većina uhićenih su članovi "Blacks Blocsa", izrazito nasilnih autonomnih skupina iz sjeverne Europe koje su izazivale nered i na NATO-ovu susretu na vrhu u travnju u Strasbourgu, na istoku Francuske.

"Pripadnici Black Blocsa viđeni su u 14.40 kako skupljaju kamenje koje su zatim bacali na bivšu burzu i na nekoliko izloga ministarstva vanjskih poslova" te na pročelje jedne banke, dodaje se u priopćenju.

"Policija je, strahujući od eskalacije nasilja, oko 15.30 sati odlučila okružiti prosvjednike u Amagerbrogadeu, na otoku Amageru" na kojemu su zračna luka i Bella Center, gdje se održava UN-ova konferencija o klimi, dodaje se u tekstu.

Izgredi su izbili nedugo nakon početka prosvjeda, kada je skupina od stotinjak maskiranih prosvjednika, odjevenih u crno, počela lomiti izloge u središtu grada.

Kako navode nevladine organizacije, Black Blocsi su najavili akcije na Bella Center idućeg tjedna, u času kada će se ondje okupiti ministri radi pripreme dolaska oko 110 predsjednika država radi zaključenja novog ugovora o klimi koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2013. (hina/metro-portal)

12.12.2009. 22:17:05
Novi komentar
nužno
nužno