objavljeno 12.12.2009. 22:17:05
Masovne demonstracije

Oko 700 uhićenih na prosvjedima u Kopenhagenu

Između 600 i 700 osoba uhićeno je u policijskim akcijama u Kopenhagenu, gdje su ulicama u mimohodu prošli desetci tisuća ljudi u vrijeme održavanja konferencije o klimi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Po zadnjem policijskom izvješću bilo je četiristotinjak uhićenih. Kako navodi policija, većina uhićenih su članovi "Blacks Blocsa", izrazito nasilnih autonomnih skupina iz sjeverne Europe koje su izazivale nered i na NATO-ovu susretu na vrhu u travnju u Strasbourgu, na istoku Francuske.

"Pripadnici Black Blocsa viđeni su u 14.40 kako skupljaju kamenje koje su zatim bacali na bivšu burzu i na nekoliko izloga ministarstva vanjskih poslova" te na pročelje jedne banke, dodaje se u priopćenju.

"Policija je, strahujući od eskalacije nasilja, oko 15.30 sati odlučila okružiti prosvjednike u Amagerbrogadeu, na otoku Amageru" na kojemu su zračna luka i Bella Center, gdje se održava UN-ova konferencija o klimi, dodaje se u tekstu.

Izgredi su izbili nedugo nakon početka prosvjeda, kada je skupina od stotinjak maskiranih prosvjednika, odjevenih u crno, počela lomiti izloge u središtu grada.

Kako navode nevladine organizacije, Black Blocsi su najavili akcije na Bella Center idućeg tjedna, u času kada će se ondje okupiti ministri radi pripreme dolaska oko 110 predsjednika država radi zaključenja novog ugovora o klimi koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2013. (hina/metro-portal)

12.12.2009. 22:17:05
http://m.metro-portal.hr/oko-700-uhicenih-na-prosvjedima-u-kopenhagenu/28448/