« Film
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

‘Okajanju’ Bafta za najbolji film

Britanske filmske nagrade dobar su pokazatelj za predstojeći Oscar

Francuskinja Marion Cotillard proglašena je najboljom glumicom
Francuskinja Marion Cotillard proglašena je najboljom glumicom (AFP)
Više o

Bafta

,

okajanje

,

Joe Wright

Film ’Okajanje’ redatelja Joea Wrighta proglašen je najboljim filmom na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Bafta. Očekivano, Daniel Day-Lewis dobio je Baftu za najboljeg glumca, za ulogu u filmu ‘Bit će krvi’ Paula Thomasa Andersona. Za razliku od Lewisa, njegova sunarodnjakinja Julie Christie ostala je bez nagrade za najbolju glumicu, koju je dobila Francuskinja Marion Cotillard za ulogu  Edit Piaf u filmu ‘La Vie en Rose’. Zvijezda filma ‘Michael Clayton’ Tilda Swinton osvojila je Baftu za najbolju sporednu glumicu, dok je nagrada za sporednog glumca otišla Španjolcu Javieru Bardemu za ulogu u filmu ‘Nema zemlje za starce’. Braća Coen su za taj film dobila nagradu za najbolje redatelje. Iako je film ‘Okajanje’ predvodio s čak 14 nominacija, dobio dvije nagrade - onu najvažniju, za najbolji film, te za produkciju.

Što se tiče ostalih nagrada, najveće iznenađenje večeri bila je francuska glumica Marion Cottilard koja je izjavila kako je uživala u svakom trenutku snimanja filma o Edith Piaf. Preuzimajući svoju nagradu, Daniel Day-Lewis odao je poštovanje Francuskinji.

Uvertira OscarimaIako je predvodio s čak 14 nominacija, film ‘Okajanje’ dobio je dvije nagrade - onu najvažniju, za najbolji film, te za produkciju.
Bafte su dodijeljene samo dva tjedna prije svečane dodjele Oscara koja je zakazana za 24. veljače.
- Zanemarite sve ostale kvalitete za njenu odličnu izvedbu. Marion je jednostavno zaslužila nagradu za najbolju glumicu - rekao je Lewis. Nagrade za najbolji scenarij otišle su Ronaldu Harwoodu za film ‘The Diving Bell an the Butterfly’ i Diablu Codyju za ‘Juno’. Njemačka drama ‘Život drugih’ Floriana von Donnersmarcka osvojila je Baftu za najbolji strani film.

Nagrade Bafta odigrale su veliku ulogu ove godine, budući da je svečana dodjela Zlatnih globusa otkazana u siječnju zbog štrajka holivudskih scenarista. Bafte su dodijeljene samo dva tjedna prije svečane dodjele Oscara koja je zakazana za 24. veljače u Kodak Theatreu u Los Angelesu. 

Piše: Livia Čveljo
11.02.2008. 21:38:43
Novi komentar
nužno
nužno