« Rukomet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
pobjeda rukometaša

OIG: hrvatska reprezentacija svladala Njemačku

U polufinalnoj utakmici Olimpijskog turnira u Tajpeiju hrvatski gluhi rukometaši su pobijedili Njemačku s 30:23 (13:10).

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Hrvatska rukometna reprezentacija gluhih

,

OIG

,

olimpijske igre gluhih

Hrvatski gluhi rukometaši osigurali su pobjedom nad Njemačkom (30:23) u polufinalu najmanje srebrno odličje na Olimpijskim igrama u Tajpeiju i u subotu će se u 7 sati po hrvatskome vremenu boriti za zlato sa Srbijom.

"Tihi pakleni" su još samo korak do obrane olimpijskog zlata iz Melbournea, a protiv Njemačke su konačno pokazali i igru iz 2005., iako je gotovo polovica igrača ozlijeđena.

Po prvi puta je zaigrao igrač prvoligaša Medveščaka Oliver Lušić, mada s još nezaliječenom ozljedom trbušnog zida, veliki doprinos pobjedi dali su također ozlijeđeni Mario Bašić (7 zgoditaka) i Angel Naumovski (3), vrlo dobri su su bili Bojan Crnojević (5) i Ivan Pajić(5), a cijela momčad zaslužuje pohvale zbog igre u obrani.

Prvo poluvrijeme proteklo je u vrlo nervoznoj igri, u kojoj do 26. minute nitko nije imao prednost od više od jednog zgoditka, a tada je proradio dotad nevidljivi Bašić i s dva njegova pogotka, te s još dvije realizirane kontre Davora Barešića, nakon obrana Deana Šagovca, na odmor su naši otišli s 13:10.

U drugom dijelu "Tihi pakleni" su potpuno razbili Nijemce, obrana i vratar Šagovac zaustavili su gotovo sve njemačke napade, a profunkcionirao je i napad, pa je u 41. minuti bilo već 19:12. Hrvatski rukometaši nisu u tom periodu primili zgoditak osam minuta, a zabili su ih pet, te je susret praktički bio riješen.

Do kraja je izbornik Vojislav Bjegović dao priliku i mladima, a demoralizirani Nijemci pomirili su se s činjenicom da su doživjeli još jedan poraz od "Tihih paklenih".

"Igra njemačke reprezentacije nam odgovara, no morali smo psihološki podići momke nakon poraza od Srbije. Kada igramo momčadski, bez soliranja u napadu, te uz obranu kakvu smo pokazali danas nitko nas ne može dobiti. Njemački trener mi je kazao da igramo najljepši rukomet i čestitao mi što moja momčad igrala bez grubosti. Još samo kad bi protiv Srbije zaigrao i ozlijeđeni Pero Jukić, tada bih bio siguran u pobjedu. Nećemo biti naivni kao u prvoj utakmici", kazao je izbornik Bjegović.

Bjegović je u srijedu u taoističkom hramu Shinzen prošao ceremoniju obrednog čišćenja, kako je sam rekao, "od poraza u polufinalu i finalu".

Liječnika reprezentacije Marinka Smolčića do finala u subotu očekuje teška zadaća kako osposobiti Jukićevo koljeno, budući da je Jukić za ovu reprezentaciju bitan kao i njegov imenjak Metličić u čujućoj reprezentaciji, jer stalno igra i u obrani i u napadu.

Srbi su u današnjem polufinalu lako, s 34:17, pobijedili Tursku, koja je neočekivano ušla među četiri najbolje ekipe jer su domaćini Tajvanci diskvalificirani kada se otkrilo da je u njihovom sastavu igrač koji nije gluh.

Srbi su uvjerljivo nagrublja reprezentacija turnira, ali im se u današnjoj utakmici ozlijedio najbolji igrač Milivoje Brakočević, te je njegov nastup u finalu neizvjestan.

Pred 1000 gledatelja u dvorani gimnazije Chenggong sudili su Kumpong i Thasinawatra iz Tajlanda.

HRVATSKA: Šagovac, Havić, Jusić 2, Bašić 7, Mažuran 1, Kolarić, Naumovski 3, Crnojević 5, Lončarić, Pajić 5, Katuša 1, Sedmak, Barešić 3, Lušić 3 (2), Gramljak.

NJEMAČKA: Klahold, Lauckner 1, Kinnback 9 (1), Herzer 4 (2), Schaknies 5 (1), Biesel, Blatz, Douelp, Zoellner, Werling 1, Carstens, Brenner, Moeller 3, Mitchke.

SEDMERCI: Hrvatska 4 (2), Njemačka 6 (4)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta, Njemačka 14

Izvor: Hina

10.09.2009. 10:45:16
Novi komentar
nužno
nužno