« Rukomet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
OI gluhih

Hrvatski rukometaši zlatni!

'Tihi pakeni' u finalu su svladali Srbiju za svoje treće uzastopno olimpijsko zlato

(Cropix)
Više o

OI gluhih

,

Vojo Bjegović

,

Tihi pakleni

,

Dean Šagovac

,

Oliver Lušić

,

Marijo Bašić

Hrvatski gluhi rukometaši olimpijski su pobjednici nakon što su u finalnoj utakmici u Tajpeiu svladali Srbiju 29:19 (13:7).

Hrvatski rukometaši tako su osvojili treće uzastopno olimpijsko zlato nakon Melbourna (2005) i Rima (2001). Izabranici Voje Bjegovića su osvojili još srebro u Kopenhagenu 1997. i broncu na Igrama u Sofiji 1993. godine. Tihi pakleni su pobjedom u finalu uzvratili Srbiji za poraze na Europskom prvenstvu i u natjecanju po skupinama.

Naši rukometaši do zlata su došli furioznom igrom u završnici prvog i samog početka drugog dijela utakmice. U 21. minuti bilo je 6:6, a u 34. već je 16:7 za, a pokretači te zlatne serije bili su vratar Dean Šagovac s ukupno 18 obrana, Oliver Lušić s devet zgoditaka, te Marijo Bašić koji je utakmicu završio s šest pogodaka.

Igra naših rukometaša konačno se posložila u finalu, a Srbi su mogli doživjeti pravu katastrofu da na vratima nisu imali sjajnog Vladu Tepavca, koji je obanio čak 20 udaraca naših igrača.

Ključ pobjede je ponajprije bila obrana, koja je zaustavila najboljeg srpskog igrača Milivoja Brakočevića. Kada je proradila 'karlovačka hobotnica' Šagovac, Hrvatska se brzo odvojila i napravila veliku razliku kontrama i aresivnosti u obrani, pa se posve isplatilo i čak 20 minuta isključenja naših, većina ipak prestrogo dosuđena od poštenih, ali neiskusnih tajvanskih sudaca.

- Ovo je bila prava hrvatska igra i zasluženo smo došli do zlata jer smo utrošili najviše truda. Dokazali smo da je onaj poraz protiv Srbije bila samo mala nesmotrenost i loš dan, a danas se u finalu sve posložilo na pravi način. Ponosan sam na ove momke, nije lako triput zaredom osvojiti olimpijsko zlato - kazao je izbornik Bjegović.

Presretan je bio i predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih i donedavni kapetan Marijo Lušić, koji se prigodnom ceremonijom prije početka finala oprostio od aktivnog igranja.

Brončano odličje na turniru osvojili su Nijemci koji su s 32:21 svladali Tursku.

Zlatni hrvatski rukometaši vraćaju se u Hrvatsku 14. rujna u 13 sati.

Izvor: Hina

12.09.2009. 10:40:31
Novi komentar
nužno
nužno