« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
SIVA LISTA

OECD objavio dva popisa poreznih rajeva

'Nagrabusiti' će Monako, Liechtenstein, Nizozemska i slični, a Švicarska je već "donijela nužne mjere".

(...da, da, i njih zapišite.)
Više o

OECD

,

summit G20

,

porezni raj

,

crna lista

OECD je u četvrtak objavio dva popisa poreznih rajeva, među kojima i crnu listu na kojoj su se našli Kostarika, Malezija, Filipini i Urugvaj, pošto je G20 u Londonu donio odluku da će djelovati protiv država koje nisu kooperativne na poreznom području.

Taj popis uključuje imena zemalja koje se nikad nisu bile obvezale da će poštovati međunarodne norme, dodaje Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak na svojoj internetskoj stranici.

Usto, drugi popis s imenima 38 zemalja, među kojima su Monako, Liechtenstein, Nizozemska, Švicarska, Luksemburg i Belgija, obuhvaća države koje su se obvezale da će poštovati propise OECD-a, ali ih "stvarno" nisu primjenjivale, kako navodi ta organizacija.

Nakon summita u Londonu, zemlje G20 su obećale da će "djelovati" protiv nekooperativnih pravosudnih vlasti, pa tako i protiv poreznih rajeva, prepuštajući OECD-u brigu oko objavljivanja popisa dotičnih zemalja.

OECD na svojoj internetskoj stranici objavljuje i popis zemalja koje "stvarno" primjenjuju međunarodne norme, kao što su Francuska, Rusija, SAD i Kina.

Mudri Švicarci već su spremni

Švicarska je "predvidjela" stajalište G20 o poreznim rajevima i "donijela nužne mjere" odlučivši oslabiti bankovnu tajnu, izjavio je u četvrtak predsjednik Švicarske i ministar financija Hans-Rudolf Merz.

Rasprave na summitu G20 u Londonu pokazale su da "pitanja bankovne tajne i administrativne pomoći na poreznom području poprimaju najveću važnost", istaknuo je Merz u priopćenju.

Švicarska vlada je "predvidjela takav tijek događaja i donijela nužne mjere odlučivši 13. ožujka 2009. da će prihvatiti propise OECD-a o administrativnoj pomoći na području poreza", dodao je švicarski predsjednik.

Švicarski predsjednik je usto "pozdravio odluke koje su donijele države na summitu G20 kako bi suzbile financijsku i gospodarsku krizu u svijetu".

"Uspjeh najavljenih mjera ovisit će o odabranom doziranju između regulacije i financiranja, kao i o suradnji među najvećim narodima", istaknuo je. (hina/metro-portal)

03.04.2009. 00:12:18
Novi komentar
nužno
nužno