« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
POD OPSADOM

Njemačka strahuje od velikih prosvjeda

Strasbourg je već blokiran i pod strogom policijskom kontrolom.

(Getty Images)
Više o

prosvjed

,

NATO

,

Njemačka

,

Strasbourg

,

Kehl

,

Baden Baden

,

NATO summit

,

sukobi policije i prosvjednika

,

policijske snage

 

Dan uoči početka sastanka na vrhu NATO-a u Strasbourgu te u Kehlu i Baden Badenu njemačke su vlasti izrazile bojazan od većih sukoba s prosvjednicima, jer predviđaju da bi prosvjedi mogli nadmašiti skupove koji su bili usmjereni protiv susreta na visokoj razini.

"Prosvjedi u Londonu samo su blaga najava onoga što će se dogoditi na summitu NATO-a", rekao je predsjednik Njemačkog sindikata policajaca (DPolG) Reiner Wendt u razgovoru za dnevnik "Neue Osnabruecker Zeitung". Upozorio je moguće izgrednike da će policija uzvratiti "punom žestinom" na njihove napade.

Conrad Freiberg, predsjednik Sindikata njemačkih policajaca (GdP), izrazio je bojazan da će prosvjedi protiv susreta na vrhu NATO-a nadmašiti dosadašnju razinu prosvjedničkog nasilništva.

"Gospodarska je kriza samo zaoštrila raspoloženje prema vodećim industrijskim državama", rekao je Freiberg. On stahuje da bi pripadnici ekstremnog "Crnog bloka" prosvjede mogli iskoristiti za napade na policajce.

U samu gradiću Kehlu, koji se nalazi tik uz Strasbourg s desne obale Rajne, već su u četvrtak postavljene barijere, a pogranični promet je ograničen uvođenjem češćih kontrola. Policija posebno pazi na pješački most između Strasbourga i Kehla, koji je ujedno i granični prijelaz, gdje bi se u subotu trebali fotografirati sudionici sastanka.

U samom Baden Badenu, gdje bi svečanom večerom u petak trebao početi sastanak na vrhu NATO-a, za red se skrbi više od 5.000 policajaca, a na njemačkoj strani nalazi se više od 14.000 pripadnika pogranične policije, policije i vojske. Na francuskoj strani, u Strasbourgu, nalazi se još 9.000 čuvara reda. Zbrku u stranih izvjestitelja izaziva miješanje gradova Kehla i Baden Badena. Kad su razmišljali o održavanju jubilarnog summita, čelnici NATO-a su se iz simboličkih razloga odlučili za Strasbourg i susjedni Kehl u Njemačkoj.

Međutim, kad su naknadno planirali summit, utvrđeno je da Kehl nema prikladnu dvoranu za održavanje sastanka, tako da je Kehl doduše službeno ostao mjesto održavanja, ali će se sastanak na njemačkoj strani zapravo održati u 50-ak kilometara udaljenu Baden Badenu, poznatu odmaralištu koje raspolaže s nekoliko kongresnih dvorana.

Sudionici prosvjeda protiv NATO-a u četvrtak su se već sukobili s policajcima, koji su upotrijebili suzavac kako bi im spriječili prilaz središtu Strasbourga, javlja AFP.

Na prosvjedu se okupilo oko 2.000 osoba, kako tvrde aktivisti, ili između 500 i 600 osoba, po procjenama policije.

Prosvjednici, većinom obučeni u crno s maskama na licu, pokušali su stići do središta grada, ali im se ispriječio velik broj dobro naoružanih policajaca, naveli su prosvjednici u priopćenju.

Na mjestu sukoba u četvrti Neuhofu, južnom predgrađu Strasbourga, desetak autobusnih postaja je razbijeno i zapaljeno je nekoliko kanti za smeće, javlja AFP.

Na summitu NATO-a će se u petak i subotu u Strasbourgu, Kehlu i Baden Badenu okupiti 28 predsjednika država i vlada toga vojnog saveza. (hina/metro-portal)

02.04.2009. 22:19:39
Novi komentar
nužno
nužno