« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
Slovenske vinjete

Uvođenje kraćih vinjeta zadovoljit će komisiju

Sud EU-a pritišće Sloveniju da ne diskriminira vozače u tranzitu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Europska komisija

,

slovenske vinjete

,

Slovenija vinjete

Uvođenje vinjeta na slovenskim auto-cestama na kraće razdoblje od sedam ili deset dana načelno bi bilo prihvatljivo za Europsku komisiju i ona bi mogla u tom slučaju odustati od daljnjeg postupka protiv Ljubljane.

"Načelno bi to bilo u redu. Sadašnje mjere predstavljaju nejednak tretman, koji nije izravno vezan za državljanstvo, ali ima isti učinak", rekao je glasnogovornik povjerenika za promet Fabio Pirotta, odgovarajući na novinarsko pitanje bi li vinjete za kraće razdoblje zadovoljile Komisiju da odustane od daljnjeg postupka protiv Slovenije.

Europska komisija u četvrtak je odlučila poslati Sloveniji službeno upozorenje zbog uvođenja naplate cestarine vinjetama kojima diskriminira povremene korisnike svoje cestovne mreže. To je prvi korak koji može dovesti do tužbe pred Europskim sudom u Luksemburgu.

Slovenija sada treba odgovoriti na upozorenje Komisije, koja će nakon toga odlučiti o daljnjim mjerama. Ako Komisija ne bude zadovoljna slovenskom reakcijom, onda šalje tzv. "obrazloženo mišljenje" što je posljednji korak pred podizanje tužbe Europskom sudu pravde u Luksemburgu.

U obrazloženju Komisije navodi se da europsko zakonodavstvo ne propisuje tarifie za cestarine za automobile i motocikle i da države članice imaju uvesti svoj vlastiti sustav naplate. Međutim, države su dužne slijediti opća načela iz Ugovora EU-a. Od 1996. godine, Komisija je reagirala na isti način kada su još neke zemlje uvele analogni sustav vinjeta poput Austrije, Mađarske, Češke, Bugarske i Rumunjske.

Slovenija je od 1. srpnja ove godine uvela vinjete po cijeni od 35 eura za polugodišnju vinjetu i 55 eura za godišnju, čime, po ocjeni Europske komisije, diskrimira vozače koji samo prođu kroz zemlju, a plaćaju istu cijenu kao domaći vozači.

Hrvatska će imati najviše koristi od raspleta priče o vinjetama jer je Slovenija tako uvela neku vrstu poreza od 253 kune za sve hrvatske građane koji se automobilima upute na zapad, ostavljajući im kao alternativu još gore ceste od onih koje skupo naplaćuju. (hina/metro-portal)

02.10.2008. 13:59:08
Novi komentar
nužno
nužno