« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Austrijski Ustavni sud odbacio žalbu Vladimira Zagorca

Odluka proslijeđena Upravnom vrhovnom sudu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Helmut Fohringer/APA/CROPIX)
Više o

Vladimir Zagorec

Austrijski Ustavni sud odbacio je u srijedu žalbu umirovljenog hrvatskog generala Vladimira Zagorca koji je tražio da se spriječi ili odgodi njegovo izručenje Hrvatskoj koja ga traži zbog zloporabe ovlasti i pronevjere pet milijuna dolara, rekao je za Hinu glasnogovornik Suda Christian Neuwirth.

"Austrijski Ustavni sud odbio je žalbu obrane umirovljenog generala Vladimira Zagorca, no obrana je inzistirala da se odluka Ustavnog suda proslijedi Upravnom vrhovnom sudu Austrije što smo napravili" rekao je Neuwirth.

"Što se tiče Ustavnog suda Austrije nema prepreka za izručenje Zagorca Hrvatskoj" kazao je Neuwirth.

Zagorec (44) je svoj zahtjev argumentirao strahom za svoj i život svoje obitelji u slučaju izručenja Hrvatskoj.

On je kazao kako "u žalbi nije bilo ništa novo što već tri austrijske sudske instance nisu razmatrale i odobrile izručenje".

"Kod nas je odluka pala. Što će Upravni vrhovni sud Austrije odlučiti to ne mogu reći a mi smo žalbu i odluku njemu uručili" rekao je glasnogovornik austrijskog Ustavnog suda Christian Neuwirth.

Tijekom rata u Hrvatskoj Zagorec je bio nadležan za opskrbu oružja Hrvatske vojske, a Hrvatska ga optužuje da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. otuđio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo na pet milijuna američkih dolara namijenjenih za kupnju oružja.

Tijekom rata u Hrvatskoj Zagorec je bio nadležan za opskrbu oružjem Hrvatske vojske, a Hrvatska ga optužuje da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. otuđio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo na pet milijuna američkih dolara namijenjenih za kupnju oružja.

Od kada je 2007. temeljem hrvatske međunarodne tjeralice uhićen u Beču gdje živi već osam godina, a potom pušten na slobodu uz jamčevinu već su tri austrijske sudske instance odlučile da se Zagorec može izručiti Hrvatskoj. (HINA)

01.10.2008. 19:38:44
Novi komentar
nužno
nužno