« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

‘Odustajanje od ZERP-a znači katastrofu za Jadran’

Udruga Eko Kvarner optužila političare za prijevaru birača

Hrvatski ribari neće imati što loviti ako talijanski nastave s  prekomjernim izlovom u istočnom dijelu Jadranskog mora
Hrvatski ribari neće imati što loviti ako talijanski nastave s prekomjernim izlovom u istočnom dijelu Jadranskog mora (Goran Šebelić/CROPIX)
Više o

ZERP

,

Jadran

,

Eko Kvarner

,

hrvatski ribari

ZAGREB • Udruga Eko Kvarner smatra da je hrvatskoj javnosti dosad nedovoljno objašnjeno da će očekivano odustajanje od primjene ribolovne komponente ZERP-a za zemlje EU veoma izvjesno dovesti do ekološke katastrofe na Jadranu. 

Dramatični pad ulova

Uzrok toga je, navodi udruga u priopćenju, što će u slučaju odustajanja talijanski ribari nastaviti već postojeće prekomjerno izlovljavanje ribe u ZERP-u, jer nakon uništenja ribljeg fonda na svom dijelu Jadrana nastavljaju pustošenje i njegovog istočnog dijela, drži Eko Kvarner. Udruga smatra da je najbolji dokaz te teze višegodišnji dramatični pad ulova talijanskih ribara na Jadranu, koji veoma jasno ukazuje da nam predstoji katastrofa.

Eko Kvarner drži da je upravo nevjerojatno slušati izjave nekih političara (Pusić, Milanović, Kajin) koji kao rješenje problema zaštite ribolovnog fonda u Jadranu navode primjenu ribolovnih mjera koje provodi EU, jer se upravo na tom planu politika EU pokazala potpuno nedjelotvornom. 

ZERP ili EU

Udruga smatra da je bitno upozoriti kako su sva ‘ad hoc’ provedena ispitivanja javnog mnijenja pokazala da su se građani, pred koje je postavljena apsurdna dilema ZERP ili EU, u velikoj većini opredijelili protiv odustajanja od primjene ZERP-a za zemlje EU.

Kada se uzme u obzir da su lideri stranaka vladajuće koalicije u predizbornoj kampanji davali čvrsta obećanja o neodustajanju od primjene za zemlje EU od 1. siječnja 2008., neizbježno je postaviti pitanje legitimnosti najavljene odluke o odustajanju od primjene, jer time postaje jasno da su političari u biti lagali svoje birače.

Temeljem tih ispitivanja,  očito je da većina građana Hrvatske ne želi na ovakav način platiti ulazak u Europsku uniju, navodi se u priopćenju udruge Eko Kvarner. (HINA) 

HDZ i HSS još se nisu dogovorili- U vladajućoj koaliciji još nisu našli rješenje za ZERP. Čelnik HSS-a Josip Friščić tvrdi kako HSS još uvijek nije odlučio hoće li na glasovanju u Saboru podržati odluku o ukidanju ZERP-a. O tome će ponovno razgovarati u utorak na predsjedništvu stranke.
- O ZERP-u će biti govora i danas na osnivačkoj skupštini Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU na kojoj će biti i premijer Ivo Sanader, koji bi se trebao sastati i s koalicijskim partnerima, a u utorak i s predsjednicima parlamentarnih stranaka. 

09.03.2008. 23:20:14
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    theone
    10.03.2008. 14:06
    Ucjenijvao nas je svatko tko je stigao, stoljećima, more nam još na nešto sliči, alga caulerpa ga još nije konzumirala do kraja, ali zato će neprovedba zerpa to brzopotezno riješiti..koliko tek talijanskih ribarica lovi na jugu dalmacije oko pelješca i niže, nikad ih ne ulove i ne plaćaju kazne..ono što naši koćari nisu uništili izlovom, talijani će..jamačno.
Novi komentar
nužno
nužno