« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Održana humanitarna utrka "Terry Fox Run 2008."

Sav prihod Klinici za tumore u Zagrebu i znanstvenom centru MedILS

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Midžor Sušić/CROPIX)
Više o

Rak

,

MEDILS

,

Terry Fox Run

,

Klinika za tumore

,

tumor

,

Maraton nade

,

Terry Fox

Na zagrebačkome jezeru Jarunu danas je, uz sudjelovanje nekoliko tisuća građana, deveti put zaredom održana humanitarna utrka za borbu protiv raka "Terry Fox Run".

Sav novac od prodaje majica s logom akcije, kanadskih palačinki te ostalih slastica i suvenira bit će darovan Klinici za tumore u Zagrebu i splitskome centru "MedILS" za istraživanje tumora.

U ime kanadskoga Veleposlanstva, jednog od organizatora utrke, veleposlanik te zemlje Thomas Marr zahvalio je svim sponzorima i građanima na njihovim prilozima, ističući da je da je ta utrka uspješna zbog darežljivosti hrvatskih građana. Podsjetio je da je prošle godine prikupljeno 900.000 kuna kako bi se omogućilo daljnje istraživanje te opake bolesti te dodao da su ove godine pripremili više aktivnosti kojima žele prikupiti još novca kako bi spasili više života.

"Naš zajednički uspjeh pomoći će hrvatskome zdravstvu da lakše pomogne djeci oboljeloj od raka", rekao je kanadski veleposlanik.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga istaknuo je da u Hrvatskoj svake godine od raka oboli 25.000 ljudi, a umre ih 13.000. Dodao je kako je, nažalost, stopa smrtnosti u Hrvatskoj među najvišima u Europi te da prikupljenim novcem žele pomoći istraživanju i liječenju oboljelih od zloćudnih bolesti.

Voditelj projekta "Molekularna dijagnostika tumora" u splitskome centru "MedILS" Ivan Đikić rekao je da će se novac usmjeriti prema istraživanju tumora debelog crijeva i pluća jer su ta dva tumora među vodećim uzrocima smrti od tumora u Dalmaciji.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je da će se iduće godine iz proračuna izdvojiti sto posto više novca za posebno skupe lijekove te da Vlada priprema mnoge mjere kako bi se što ranije otkrili tumori dojke, debelog crijeva i grlića maternice. Istaknuo je da u borbi protiv raka, kao i na utrci, "treba startati na vrijeme" jer je izlječiv ako se pravodobno otkrije.

"Terry Fox Run" ove će se godine trčati u 67 zemalja svijeta u čast kanadskoga mladića koji je, nakon što je obolio od raka i izgubio nogu, krenuo na "Maraton nade" po Kanadi kako bi prikupio novac za liječenje. (HINA)

29.09.2008. 00:04:19
Novi komentar
nužno
nužno