« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
zaštita okoliša

Održan prvi simpozij o zelenoj gradnji u Hrvatskoj

Prvi se put uvodi ideja zelene gradnje koja je odlična prilika za ulaganje

(Dreamstime)
Više o

ekologija

,

zelena gradnja

,

Društvo arhitekata

,

Mark Gero

Prvi simpozij o zelenoj gradnji u Hrvatskoj održan je danas u Društvu arhitekata Zagreba u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj s osnovnim ciljem poticanja zelene gradnje u našoj zemlji.

Uzevši u obzir da od 2004. godine europsko zeleno investicijsko tržište raste u prosjeku 20 posto godišnje, te da se procjenjuje da će do 2014. vrijednost tog tržišta doseći 573 milijardi eura, kao osnovni cilj simpozija organizatori su potaknuli temu zelene gradnje u Hrvatskoj i otvoriti raspravu o Savjetu za zelenu gradnju u Hrvatskoj kao platformi za razvoj zelene gradnje.

Predsjednik Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj Mark Gero istaknuo je da simpozij još nije javno događanje, već događanje unutar sektora industrije. Naglasio je da su pokušali okupiti sve interesne grupe te da je to prvi put da se uopće uvodi ideja zelene gradnje u ovo okruženje.

Istaknuto je kako je zelena gradnja prilika za dionike da bolje ulažu, smanje utjecaj gradnje na okoliš, poboljšaju kvalitetu unutarnjeg okoliša za stanara te smanje troškove vezane uz upravljanje građevinom. Prema izvorima Centra za obnovljivu energiju europske su građevine odgovorne za emisiju 50 posto ugljičnog dioksida, 35 posto potrošnje materijala, 45 posto potražnje energije i 10 do 35 posto otpada koji se odlaže na odlagalištima otpada.

Tvrdi se da je za te brojke odgovoran jako raspostranjen previd ogromnih mogućnosti za unaprjeđenje energetske učinkovitosti i gospodarenja sirovinama prilikom projektiranja i upravljanja građevinama.

Prvom simpoziju o zelenoj gradnji u Hrvatskoj nazočili su predstavnici tvrtki, organizacija i institucija koji imaju direktan utjecaj i aktivno sudjeluju u planiranju, kreiranju i gradnji građevina u Hrvatskoj. Simpozij je održan pod patronatom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u partnerstvu s Filipović savjetovanjem d.o.o., a sponzori su mu bili Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Društvo Arhitekata Zagreb te Colliers International d.o.o. (hina/metro-portal)

24.11.2009. 15:04:05
Novi komentar
nužno
nužno