« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PANTOVČAK

Odlikovani znanstvenici, umjetnici, humanitarci i sportaši

VIDEO - Među odlikovanima su Miroslav Radman i Ivan Đikić, Miran Hadži Veljković i Bogdan Žižić, Tomislav Antunović, Mihovil Španja i brojni drugi

(Neja Markičević/Cropix/Infopunkt.tv)
Više o

Stjepan Mesić

,

odlikovanje

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je u svojem uredu uručio više odlikovanja i priznanja za osobit doprinos u razvoju hrvatske znanosti, medicine, gospodarstva, kulture i umjetnosti, za humanitarni rad, za športska dostignuća te za razvoj međunarodne suradnje i medijskih sloboda.

Istaknuo je da su odlikovanja izraz priznanja i zahvalnosti za njihov osobit doprinos u područjima svojeg djelovanja.

"Taj doprinos bez sumnje je ugrađen u korist svekolikog razvoja i napretka Republike Hrvatske", rekao je Mesić.

Napomenuo je da su priznanja različita, ali da su svima zajednički izvrsni rezultati u njihovim strukama, stvaralačkim i umjetničkim područjima, čime su dali golem doprinos duhovnom, materijalnom i društvenom razvoju domovine.

"Vaš doprinos općem dobru pozitivan je primjer za ustrajnost, marljivost, požrtvovnost i pošten rad", naglasio je predsjednik Mesić.

Upozorivši kako smo već duže vrijeme svjedoci činjenice da je "naš javni prostor okupiran isticanjem raznih loših primjera, kao da negativnosti prevladavaju nad primjerima uspjeha i izvrsnosti", dodao je da postoje ljudi koji su spremni hrabro se uhvatiti u koštac s negativnostima i teškoćama. Oni svoje znanje, talente i rad ugrađuju u opće dobro i napredak u područjima svoga djelovanja, što Hrvatskoj treba možda više nego ikada prije, kazao je.

Smatra da je Hrvatska danas, bez obzira na neke razvojne teškoće, stabilna zemlja razvijene demokracije sa sve boljim pretpostavkama za razvoj znanosti, kulture i umjetnosti.

Mesić je Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda RH u području znanosti odlikovao znanstvenike Miroslava Radmana i Ivana Đikića.

Za zasluge u borbi za nacionalna i socijalna prava hrvatskog naroda u Crnoj Gori Redom Stjepana Radića odlikovan je Ivan Ilić.

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi odlikovani su Branislav Glumac, Miran Hadži Veljković, Mila Kirinčić-Degan, Zlatko Petrović, Berislav Šipuš te Bogdan Žižić.

Za osobite zasluge u gospodarstvu Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovan je Tomislav Antunović.

Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge u znanosti odlikovani su Romano Božac, akademik Drago Grdenić te Mirko Šamija.

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara odlikovani su Dušan Antunović, Zdravko Cicvara, Boško Lozica, Zvonimir Pavlic, Nikola Plećaš te posmrtno Vilko Sever.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovani su Ivan Sršen te Gioko V. Ruzio, a Redom hrvatskog pletera Ranko Ćetković, Zdravko Ebling, Zvonko Erak, Dean Kontić, Bože Šimleša, Mihovil Španja, Ivan Čupić, Josip Valčić te Tonči Valčić.

Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Hrvatskom Rotary savezu, Bokeljskoj mornarici, Muzeju suvremene umjetnosti te glazbenoj skupini "Kraljevi ulice".

U ime odlikovanih Mesiću je zahvalio Miroslav Radman koji je istaknuo da su ta priznanja za rad za znanstvenike i umjetnike pravi dar, jer "mi zapravo radimo za svoj užitak i snove, a s vremena na vrijeme naiđe i nešto veliko i korisno". (hina/metro-portal)

28.01.2010. 14:38:10
Novi komentar
nužno
nužno