« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
OBRATITE PAŽNJU

Odjeća koja vas može učiniti bolesnima

Vaša omiljena odjeća može biti odgovorna za neobjašnjive zdravstvene probleme i kožne iritacije

Odjeća koja vas može učiniti bolesnima
Odjeća koja vas može učiniti bolesnima (Shutterstock)
Više o

odjeća

,

koža

,

iritacija kože

,

bolesti

Osjetljivost na metal - ako ste primijetili crveni osip, ili vas svrbi oko ušiju nikal iz naušnica koje nosite može biti razlog. Ova vrsta metala može izazvati upale kod ljudi sklonih alergijama. Kao i druge alergije, ona na nikal može se razviti tijekom godina, a trebali biste znati da se ovaj metal također može pronaći u kopčama grudnjaka, gumbima na trapericama i slično. No problema se lako i rješiti: neugodnu iritaciju možete otkloniti običnom hidrokortizon kremom. Osim toga pokušajte nabaviti nakit rađen od kirurškog čelika, platine ili plastike, ili pak koristite aparatić za detekciju nikla da otklonite moguće sumnje. Ako imate alergiju na ovaj metal, znači da imate i prilično osjetljivu kožu, stoga koristite odgovarajuću kozmetiku.

>> Odjeća koju žene obožavaju, a muškarci ne podnose

Uska odjeća - traper je grub materijal, a trenutni trend uskih traperica može izazvati pretjerano znojenje i nadražaje. To pak dovodi do zatvorenih pora te uraslih dlaka, ili folikulitisa. Uglavnom ćete simptome primijetiti na bedrima, no mogu se pojaviti i na listovima i bikini zoni. Hidratizirajte noge regularno i uvijek nosite donje rublje. Upotrijebite salicilnu kiselinu na novim uraslinama, ili posjetite dermatologa ako ranice ne zacijele za tri dana.

Torbice i ruksaci - teške i velike torbe ili ruksaci mogu dovesti do trljanja košulje i naramenica grudnjaka o ramena, što dovodi do znojnih, nadraženih fleka na koži. Ako imate bubuljice na gornjem dijelu leđa ili ramenima, trebali biste na dnevnoj bazi koristiti kupku za tijelo s 10 postotnim benzoil peroksidom. Birajte odjeću od prirodnih materijala poput pamuka i svile, koji bolje zrače kožu za razliku od sintetike. Zapamtite da bi bilo dobro promijeniti strane na kojima nosite torbicu: previše pritiska na vrat i ramena može dovesti do dugotrajnih problema s leđima.

14.09.2011. 11:50:00
Novi komentar
nužno
nužno