« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Još tjedna dana života

Odgodili mu egzekuciju jer nisu mogli pronaći venu

Osuđenik na smrt dobio je tjedan dana odgode nakon iskustva koje je ravno najgoroj noćoj mori

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (D. Mail)
Više o

smrtna kazna

,

romell broom

,

egzekucija

,

vena

Naime, osuđeni ubojica Romell Broom trebao je biti smaknut uz pomoć smrtonosne injekcije, međutim zatvorsko osoblje nikako nije moglo pronaći venu na njegovoj ruci kako bi izvršilo egzekuciju. Čak je i sam osuđenik pokušao pomoći, stišćući šaku u namjeri da mu iskoče žile.

No nakon dva sata agonije koju su priuštili Broomu, osoblje zatvora Lucasville u Ohio odustalo je od svoje namjere, te su vratili osuđenika, koji je u jednom trenutku počeo i jecati, u njegovu ćeliju.

Guverner države Ohio naredio je jednotjednu poštedu od egzekucije, za 53-godišnjeg bivšeg ovisnika o heroinu.  Izvršenje smrtne kazne čeka još od 1984. zbog silovanja i ubojstva 14-godišnjakinje. Izvršenje je pomaknuto za idući utorak, premda bi mogla biti i odgođena ako se legalnim putem dokaže da je Broom pretrpio okrutnost i zlostavljanje.

U međuvremenu je tim liječnika ustanovio da su vene na Broomovoj ruci dostupne, a pokušat će se ustanoviti kako je došlo do ove kobne pogreške.

To je drugi put u povijest američkog kaznenog prava da je izvršenje smrtne kazne odgođeno zbog logističke pogreške. Naime 1946. jedan drugi Afro-amerikanac čekao je egzekuciju zbog ubojstva. 17-godišnji Willie Francis postavljen je na električnu stolicu, međutim kada je struja puštena počeo je vikati: ˝Ne umirem, ugasite to! Ne mogu disati!˝ Kasnije je ustanovljeno da električna stolica nije bila ispravno podešena zahvaljujući pijanom zatvorskom čuvaru. Francis je dobio odgodu od godinu dana da bi konačno bio smaknut 1947.

16.09.2009. 22:40:13
Novi komentar
nužno
nužno