« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
reakcija talibana

Ne idite u Afganistan!

Vodstvo al-Qaide poziva sve ekstremiste i talibane da krenu provoditi otmice stranaca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Afganistan

,

teroristi

,

Al Qaida

,

otmice stranaca

Abu Walid al-Masri, znan još kao Mustafa Halid, jedan od vođa al-Qaide, pozvao je talibane da počnu otimati strane državljane u Afganistanu.

Kako javlja The Australian, to je izravna reakcija na američku politiku pritvaranja i mučenja osumnjičenih za terorizam u vojnoj bazi Guantanamo, ali i drugdje u svijetu.

Bivša zaposlenica australske policije pronašla je dokument u kojem Leah Farrall Hamid poručuje talibanskim vođama kako vojnici i civili stranog porijekla moraju postati glavne mete otimanja.

Dokument je zanimljivog naziva - "američki vojnik u Afganistanu - prvi korak za oslobađanje svih zatvorenika". Hamid u njemu govori kako držanje američkog vojnika kojeg su oteli početkom godine mora biti iskorišteno kao presedan u kampanji otimanja zapadnih civila kao osiguranje za oslobađanje talibanskih zatvorenika i al-Qaidinih osuđenika.

Inzistiraju na zamjeni zarobljenika i zatvorenika, ali na principu "svi za svakoga".

To u prijevodu znači da se svi talibani zamjenjuju za zapadnjačke civile i vojnike. Još 2003. iranske vlasti privele su Hamida. Ipak, on vezu sa svojim sljedbenicima održava preko islamističkih internetskih portala. Njegov utjecaj u islamskim ekstremističkim krugovima je još uvijek velik.

16.09.2009. 21:52:37
Novi komentar
nužno
nužno