« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
SVAĐE

Odbor za pravosuđe protiv Trumpovog zida

Da bi namakao novac za svoj zid protiv migranata, američki predsjednik je proglasio izvanredno stanje. Protiv te odluke formira se otpor u Kongresu - predsjedniku se predbacuje zloupotreba moći i ovlasti

Kongres se bori protiv Trumpa
Kongres se bori protiv Trumpa (Wikipedia)
Više o

Donald Trump

,

zid

,

američki Kongres

Utjecajni Odbor za pravosuđe američkog Kongresa suprotstavlja se odluci predsjednika Donalda Trumpa o proglašenju izvanrednog stanja na granici s Meksikom u svrhu namicanja novca za gradnju zida protiv migranata, koji je jedno od njegovih središnjih predizbornih obećanja.

Predsjednik je tim potezom otvorio brojna ustavnopravna pitanja, tvrde u svom pismu kongresni zastupnici koji sudjeluju u radu Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma. "Mi smo uvjereni da proglašenje izvanrednog stanja predstavlja bezobzirno ignoriranje podjele vlasti i njene ulogu u našem ustavnom sistemu", navodi se u pismu, koje su pored ostalih potpisali predsjednik Odbora Jerrold Nadler i drugi utjecajni članovi Demokratske stranke.

Kongresmeni traže od predsjednika da se pripremi za saslušanje pred Odborom. Uz to su oni Trumpu dali rok od tjedan dana da predoči dokumente koji opravdavaju proglašenje izvanrednog stanja.

Izvanredno stanje zbog jednog zida

Donald Trump je u petak službeno proglasio izvanredno stanje kako bi na taj način mogao namaći novac koji mu treba za izgradnju zida na granici s Meksikom. Njegova je svrha navodno zaustavljanje migranata koji ilegalno pokušavaju iz Meksika prijeći na teritorij Sjedinjenih Američkih Država. Radi se o novcu koji američki Kongres prije toga nije želio odobriti. Trump tvrdi da je zid nužan kako bi se spriječila "invazija" krijumčara droge i kriminalaca. Brojni Demokrati i drugi kritičari tvrde međutim, da sigurnosne krize na granici uopće nema.

Kratko prije potpisivanja odluke o uvođenju izvanrednog stanja, Trump je izrazio nadu da će spor oko novca za izgradnju zida završiti pred Vrhovnim sudom. On očekuje da će protiv njegove odluke biti podignuta tužba, izjavio je Trump u svom obraćanju javnosti. "Nadamo se da ćemo pred Vrhovnim sudom imati fer šansu i izvojevati pobjedu", izjavio je Trump.

Otpor New Yorka i Kalifornije

I doista: još za vrijeme predsjednikova obraćanja novinarima je američka savezna država New York najavila tužbu, a ubrzo nakon toga isto je učinio i guverner Kalifornije Gavin Newsom. Obraćajući se Trumpu on je rekao: "S Kalifornijom ćete se ponovo susresti pred sudom". Na čelu obje ove savezne države nalaze se Demokrati.

Uz pravosudni okršaj iz Kongresa se najavljuju i druge mjere. Mnogi zastupnici smatraju da proglašenje izvanrednog stanja ugrožava njihove ovlasti suverenog odlučivanja o državnom proračunu. Tog su uvjerenja i neki zastupnici iz redova Republikanaca.

Dok tako primjerice šef Republikanaca u Senatu, Mitch McConnell, kaže kako podržava odluku predsjednika, njegov stranački kolega Chuck Grassley je izjavio da je zabrinut ovim "presedanom" kojim se pokušava zaobići Kongres i njegove ranije odluke. I republikanska senatorica Susan Collins smatra da Trumpovo proglašenje izvanrednog stanja podriva parlamentarnu kontrolu nad budžetom.

Prijeti li nova pat situacija?

Američki zakoni daju Kongresu pravo da anuliraju odluku predsjednika o proglašenju izvanrednog stanja. Za to je potrebna odgovarajuća odluka oba doma američkog parlamenta. Od početka ove godine Demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu, ali Trumpovi Republikanci prevladavaju u Senatu.

Ukoliko bi međutim doista oba doma donijela odgovarajući zaključak, Trump ima još mogućnost da na te zaključke stavi veto. I njega je doduše  moguće preglasati u Parlamentu, ali za to je u oba doma potrebna dvotrećinska većina - a to je zasada vrlo malo vjerojatno.

Piše: DW/agencije
18.02.2019. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno