« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
OSOBA TJEDNA - Ognjen Šimić

Od uglednog kirurga do odmetnika

Šimić je iskoristio naivnost suda koji mu je dopustio da se brani sa slobode

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop/CROPIX)
Više o

Ika Šarić

,

Ognjen Šimić

,

Županijski sud u Rijeci

Riječki kirurg Ognjen Šimić posljednji je u nizu domaćih osuđenika koji se bijegom iz države narugao hrvatskom pravosuđu. U ponedjeljak ga je Županijski sud u Rijeci nepravomoćno osudio na devet godina zatvora zbog 18 slučajeva primanja mita, uz oduzimanje na taj način stečene imovina u vrijednosti od 210.000 kuna. No, na izricanju presude Šimić se nije pojavio, pa je dan kasnije isti sud dao nalog policiji za raspisivanje međunarodne tjeralice. U međuvremenu, Šimić se već nalazio u glavnom gradu BiH.

- Sarajevo je lijep grad, to je moj rodni grad. Ovdje sam siguran, tu me neće nitko dirati i nisam u opasnosti kao što bih bio u Hrvatskoj. Jedini cilj mi je sada preživjeti, a od koga, nije bitno - rekao je Šimić novinarima bezbrižno šećući sa svojim 83-godišnjim ocem po gradu gdje je ‘uredno prijavio boravište’. Iskoristio je nepažnju i naivnost suda koji mu je dopustio da se brani sa slobode.

Iako su mnogi analitičari, posebice kritičari Sanaderove politike, isticali kako je Šimić samo ‘Pedro koji treba visjeti’ te da se njegovim slučajem pokušava skrenuti pozornost s pravih primjera duboke i strukturalne korupcije u hrvatskom društvu, ostaje činjenica da je dokazano kako je kao službena osoba pacijentima ili članovima njihovih obitelji, u 18 slučajeva, najprije govorio da se na operaciju mora čekati od nekoliko mjeseci do godine dana, a nakon što bi od njih dobio novac, operacije bi zakazivao za tjedan-dva.

Sutkinja Ika Šarić posebno je osudila njegovo beskrupulozno ponašanje jer je uzimao novac  od onih koji su imali daleko manje od njega. Iako je cijelo vrijeme bio uvjeren u oslobađajuću presudu, vrhunac licemjerja pokazao je bijegom u državu iz koje po zakonu ne smije biti izručen. Nekad ugledni riječki kirurg tako se pridružio odbjeglim osuđenicima koji nemaju hrabrosti za suočavanje s pravdom.

Piše: Piše: Dorino Manzin
28.08.2008. 19:44:43
Novi komentar
nužno
nužno