« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
PARADA LJEPOTANA

Od Dina do Topolina

U srednjevjekovni gradić Eggenburg iz Austrije i susjednih zemalja stižu vremešni ljepotani na Classic Rally, a ovog je puta tu bila i ekipa Metro Auto magazina

Ferrari Dino 308 GT4
Ferrari Dino 308 GT4
Više o

Austrija

,

oldtimeri

,

Eggenburg

,

Viva Italia Club

Nedavno je u srednjevjekovnom gradiću Eggenburgu u Donjoj Austriji održan tradicionalni, 13. po redu Classic-Rallye nazvan Viva Italia. Natjecanje vremešnih, ali očuvanih, registriranih i vrlo skupih talijanskih automobila organizirao je Viva Italia Club iz Eggenburga.

U ovaj grad je zbog toga, baš za vrijeme PE u nogometu, stiglo na stotine vlasnika oldtimera ne samo iz Austrije, nego i drugih zemalja kao što su Njemačka, Italija, Švicarska... Svi su se oni sa svojim ljepotanima htjeli iskazati na Classic Rallyu, te na Grand Prix utrci održanoj na gradskim ulicama.

Pogledajte fotogaleriju!

Utrka ‘staraca’

Cestovni ‘dvoboji’ su se vodili za Franz-Wurz trofeje koji su se dijelili u nekoliko kategorija. Na putu od Eggenburga do Rosenburga su natjecatelji uživali u živopisnim mjestima pokrajine Waldviertel, te posjetili neke dvorce i crkve. Održana je i kraća utrka na aerodromu u Dobersbergu, te Asphalt-Stage na Nordringu u mjestu Fuglau.
Prvi Viva Italia susret oldtimera održan je još 1996. u Eggenburgu iz razloga što su Austrijanci htjeli na državnom nivou ujediniti slične zabave na koje su stizali samo ljubitelji Alfa Romea ili Ferrarija. Tako je, malo po malo, Eggenburg postao nezaobilazno odredište oldtimer scene u Austriji. 

Sve ih je više

U međuvremenu se broj timova stalno povećavao, a veliki je uspjeh postignut 2000. godine kada je uključen i Lancia Stratos World Meeting. Tom je prigodom Lancia dizajner Michael Robinson stigao u Eggenburg zajedno sa slavnim pilotom Stratosa Sandrom Munarijem.Od 2003. godine se nagrade zovu Franz Wurz Trophy, po trostrukom Rallyecross prvaku Europe i ocu pilota Formule 1 Alexandera Wurza. Ove je godine vrijeme uglavnom bilo naklonjeno timovima, premda je bilo par kišnih sati. Što se pobjednika tiče, “Alles Auto” pokal za 2008. pripao je timu Petra Reisinger/Sabine Thalinger u Alfi Giulietti Spider, dok je Peter Thalinger po drugi put slavio u ‘Italia’ klasi.

Legende na 4 kotača

Ekipa Metro Auto magazina je u Eggenburg stigla puna zantiželje i mogli smo do mile volje uživati rezgledajući legendarne modele od kojih smo neke dosada vidjeli samo na slikama i to davno... A bilo je puno modela - od Fiat Topolina, preko Lamborghini Countacha, do Ferrari Dina. Međutim, najbolje je da sami pogledate fotografije i uživate u ljepoti klasike...

Piše: Piše i snimio: Željko Simunić
01.08.2008. 15:24:27

Vezana galerija
Novi komentar
nužno
nužno