« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
KRPANJE GRADSKOG PRORAČUNA

Od 1. travnja Zadrani počinju plaćati prirez i to od 12 posto

Zadar je dosad bio najveći grad u Hrvatskoj koji nije imao prirez, no prazna blagajna i nagomilani dugovi natjerali su Gradsko vijeće na drastične korake

Fotografija vijesti
Više o

Zadar

,

građani

,

Gradsko vijeće

,

prirez

Od 1. travanja Zadrani će plaćati prirez od 12 posto, odlučilo je tako na današnjoj sjednici zadarsko Gradsko vijeće, javlja Hina.

Za odluku je glasovalo 16 vijećnika vladajuće koalicije HDZ-HSP-HSU pošto su oporbeni vijećnici napustili sjednicu.

Prije donošenja odluke o prirezu vodila se rasprava o prijedlogu oporbenih vijećnika iz redova SDP- HNS- HSLS- DSU-a da se građani na referendumu očituju o uvođenju prireza.

Potpisnici prijedloga, njih 12, tvrdili su da se po zakonu - ako se skupi potreban broj potpisa - referendum raspisuje automatski, a vijećnici vladajuće većine i stručne službe grada isticali su da Gradsko vijeće ipak treba glasovati o tom prijedlogu.

Vijećnica SDP-a Sabina Glasovac poručila je da je oporba godinama upozoravala da treba ulagati u proizvodnju.

"A donosili su se loši proračuni, živjelo se na dug i sada je stigla naplata. Želimo da se građani na referendumu izjasne", rekla je vijećnica Glasovac, dodajući da je to "rezultat 20-godišnje politike kojom se tržilo kako se tržilo, krčmilo se kako se krčmilo, sve po onoj narodnoj 'pola pijem, pola Šarcu dajem', a na samom kraju i po onoj 'ne zna se ni tko pije ni tko plaća'. U ovome trenutku točno se zna tko pije, al' se zasigurno zna i tko bi to sve skupa trebao platiti, u ovome slučaju građani Zadra".

Vijećnica Glasovac također je poručila da se ne treba bojati građana ni referenduma.

"Nije pravedno da građani plate 20 godina loše politike HDZ-a u Zadru", zaključila je, dodajući da je grad samo proračunskim korisnicima dužan 88 milijuna kuna.

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić odgovorio je kako zahtjev oporbenih vijećnika za raspisivanje referenduma o uvođenju prireza doživljava kao političku manipulaciju.

"Ovaj zahtjev grupe oporbenih vijećnika je svojevrsna politička manipulacija koja ima cilj kompenzirati i amortizirati pogubne i loše nenajavljene posljedice koje izazivaju potezi aktualne vlade", rekao je gradonačelnik Vrančić.

"Građani iz dana u dan ne znaju što ih čeka. Dovedeni smo u nemoguću situaciju. Povećan je PDV, ukinuta spomenička renta, a predstavnicima lokalnih samouprava poručuje se - ne očekujte pomoć. Vladine odluke su pogubne. Pa, nismo mi mađioničari", dodao je gradonačelnik Vrančić.

Nakon toga vijećnik Željko Predovan (HSLS) rekao je kako vijećnici Glasovac "daje peticu za predstavljanje tog prijedloga, a gradonačelniku Vrančiću isto peticu, ali za zamjenu teza o krivnji".

Nakon kratke stanke vijećnica Glasovac ponovila je da građani imaju pravo odlučivati o bitnim odlukama, pozivajući se na članak 24. Zakona o lokalnoj samoupravi u kojemu piše da referendum raspisuje predstavničko tijelo na prijedlog trećine njegovih članova. "Očekujemo raspisivanje referenduma", istaknula je Glasovac.

Odgovorio joj je predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega (HDZ) ističući da se vijećnici koji misle suprotno od gradskih stručnih služba mogu žaliti Državnoj upravi. Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma stavljen je na glasovanje, a oporbeni vijećnici napustili su vijećnicu. Prijedlog je odbijen sa 16 glasova protiv.

Zatim su vijećnici vladajuće većine (HDZ -14 vijećnika, HSP- jedan i HSU- jedan vijećnik) donijeli odluku o uvođenju prireza od 12 posto.

Zadar je dosad bio najveći grad u Hrvatskoj koji nije imao prirez. Odluku o uvođenju prireza gradonačelnik Vrančić objašnjava gospodarskom krizom, rastom PDV-a te znatnim padom gradskih prihoda od poreza na dohodak, komunalnih doprinosa i poreza na promet nekretnina. Uvođenjem prireza grad Zadar imat će oko 20 milijuna kuna prihoda na godinu.

21.03.2012. 18:15:57
Novi komentar
nužno
nužno