« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
VRAĆAJU ŠTO SU UZELI

Od 1. srpnja na snagu stupaju nove stope poreza

Ukida se niža stopa kriznog poreza, pa će se mjesečna primanja onih koji zarađuju između tri i šest tisuća kuna vratiti na staro

porez na dohodak
porez na dohodak (Shutterstock)
Više o

porez na dohodak

,

plaće

,

krizni porez

,

harač

,

Hamburger Recycling ENS

U četvrtak, 1. srpnja na snagu stupaju izmjene Zakona o porezu na dohodak, Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druga primanja, ali i izmjene Zakona o porezu na dobit, Zakona o šumama, itd.

Izmjenama Zakona o posebnom porezu, sve isplate plaća, mirovina i drugih primitaka većih od 3.000 kuna, a manjih ili jednakih 6.000 kuna od 1. su srpnja oslobođene plaćanja kriznog poreza od dva posto, što će značiti povećanje tih mjesečnih primanja za 60 do 120 kuna. Prema procjenama Porezne uprave, ukidanjem niže stope kriznog poreza oko 720.000 zaposlenih osoba i 190.000 umirovljenika dobit će veća mjesečna primanja. Viša stopa kriznog poreza na primanja veća od 6.000 kuna bit će ukinuta početkom studenog ove godine.

Nakon izmjena Zakona o porezu na dohodak i uvođenja novih poreznih stopa povećat će se neto primici za oko 1,48 milijuna građana, procjenjuju u Poreznoj upravi.

Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak smanjuje se broj i visina stopa tog poreza - najniža stopa s dosadašnjih 15 posto smanjuje se na 12 posto, ostaje stopa od 25 posto, ukidaju se porezne stope od 35 i 45 posto, a uvodi se nova stopa od 40 posto.

>> Kako kvalitetno uložiti i platiti što manji porez

Pritom se porezna stopa od 12 posto primjenjuje na poreznu osnovicu do visine dvostrukog iznosa osnovnog osobnog odbitka, odnosno do 3.600 kuna mjesečno, stopa od 25 posto na razliku porezne osnovice između dvostrukog i šesterostrukog iznosa osnovnog osobnog odbitka (između 3.600 i 10.800 kuna mjesečno), a stopa od 40 posto na poreznu osnovicu iznad šesterostrukog iznosa osnovnog osobnog odbitka (iznad 10.800 kuna mjesečno).

Kako je Zakonom o porezu na dohodak propisano da se predujam poreza na dohodak od nesamostalnog rada obračunava, obustavlja i uplaćuje prilikom svake isplate prema propisima koji važe na dan isplate, iz Porezne uprave ističu da će se predujam poreza od 1. srpnja ove godine obračunavati prema novim poreznim stopama.

Time bi većina zaposlenih već u srpnju trebala dobiti veće plaće i to bi povećanje u najvećem broju slučajeva bilo od 100 do 200 kuna, dok bi neto plaće bile manje samo građanima čija je bruto plaća između 24.000 i 45.700 kuna i njima bi bila manja od nekoliko kuna do 478 kuna mjesečno.

Ukidaju se neke olakšice

Od 1. srpnja se, sukladno izmjenama Zakona o porezu na dohodak, ukidaju porezne olakšice na uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dopunskog i privatnog zdravstvenog osiguranja i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (tzv. treći stup), izdatke za zdravstvene usluge i ortopedska pomagala te za stambene potrebe. No, te će se olakšice ipak moći priznati u godišnjem obračunu poreza na dohodak za ovu godinu, ali samo za uplaćene do 30. lipnja 2010. i u ukupnom iznosu do najviše 6.000 kuna.

>> Krizni porez i rast PDV-a su udar na standard građana

S 1. srpnja na snagu stupaju i izmjene Zakona o porezu na dobit, a njima se posebno razlučuju privatna i potrošnja u poslovne svhe, uvodi reda u poslovanje međusobno povezanih poduzetnika te se želi spriječiti transakcije prema off shore kompanijama.

Poduzetnici će pak od početka srpnja plaćati manju naknadu za općekorisne funkcije šuma, s obzirom da je izmjenama Zakona o šumama smanjen doprinos za opće korisne funkcije šuma za 25 posto, s dosadašnjih 0,07 posto na 0,0525 posto ukupnog prihoda. To bi gospodarstvenicima, prema procjenama, trebalo smanjiti obveze za 115 milijuna kuna godišnje. (hina/metro-portal)

30.06.2010. 20:07:31
Novi komentar
nužno
nužno