« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
bez novih projekata

Očekuje se pad investicija u Hrvatskoj

U gradovima izvan županijskih središta neće se započinjati novi projekti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

investicije

,

globalna kriza

,

investicije hrvatska

Tijekom drugog dana susreta gradonačelnika i poduzetnika u Opatiji danas je organizator skupa poslovni tjednik "Lider" predstavio rezultate svog istraživanja o ulaganjima jedinica gradova u idućoj godini koje je pokazalo da trećina gradova koji nisu županijska središta planira usporiti ili posve obustaviti investiranja.

Ti gradovi namjeravaju završiti postojeće investicijske projekte ali ne otvarati nove. Među investicijama koje se prve zaustavljaju su izgradnja sportskih dvorana, smanjuje se obim cestogradnje na lokalnoj razini, a značajno će se smanjiti i ulaganja u opremu jedinica lokalne samouprave. S druge strane, gradovi neće obustavljati investicije u gradnju škola. U većini gradova županijskih središta nije planirano obustavljanje investicija.

Najveće planirane investicije gradova su u gradnju i opremanje poduzetničkih zona te komunalnu infrastrukturu.

Gradovi najviše traže partnere za projekte javno-privatnog partnerstva u izgradnji i opremanju poslovnih zona te u sektoru turizma i ugostiteljstva, pokazalo je "Liderovo" istraživanje. Među energetskim javno-privatnim partnerskim projektima u pripremi izdvojeni su osnutak instituta za futurizam u Ivanić-gradu, fotonaponske sunčeve elektrane u Vukovaru i sustava grijanja na biomasu u Lepoglavi.

Danas je još dr. Mato Crkvenac predstavio prve rezultate istraživanja o indeksu ekonomske efikasnosti gradova koje provodi on kao nositelj za Razvojni forum iz Zagreba. Istraživanje je pokazalo da se razlike u ekonomskoj efikasnosti po regijama u zemlji dodatno produbljuju jer su, primjerice, Slavonija i Dalmacija još uvijek ispod razine BDP iz 1990. godine.

Najveća ekonomska efikasnost je u grupaciji gradova od 8000 do 15.000 stanovnika, a među njima su na na vrhu ljestvice Rovinj i Benkovac. U skupini gradova između 15.000 i 45.000 stanovnika ekonomski najefikasniji su Dubrovnik i Poreč, a tri grada s najboljim indeksom među najvećim gradovima su Zadar, Zagreb i Karlovac, naveo je Crkvenac.

Učinci kulturnih manifestacija

Exit izravno donosi Novome Sadu oko 10 milijuna eura koliko potroše posjetitelji festivala, među kojima je ove godine bilo 30.000 iz inozemstva.

Predstavljeni su i pozitivni učinci kulturnih priredaba iz područja popularne kulture i festivala na razvoj grada i to na primjeru suradnje Novoga Sada i festivala Exit te Zadra i Garden festivala o čemu su govorili osnivači i direktori Dušan Kovačević uime Exita i Nick Colgan uime Garden festivala.

Garden festival je ove godine doveo u Zadar 20.000 posjetitelja koji su trošili prosječno 60 eura dnevno a ostajali sedam do 10 dana. Oba festivala, istaknuto je, povećavaju zaposlenost, potiču pozitivne sinergijske gospodarske rezultate, značajno djeluju na prepoznatljivost grada u svijetu i stvaranje povoljnog dojma.

Prvi susret gradonačelnika i poduzetnika organizirala je, uz "Lider" i Udruga gradova u Hrvatskoj. Cilj skupa, koji je okupio dvjestotinjak osoba, među kojima predstavnike pedesetak gradova je bio raspraviti na koji način gradovi mogu pomoći u stvaranju poduzetničke klime te kako poduzetnici mogu potaknuti razvoj lokalne zajednice. (hina/metro-portal)

28.11.2009. 21:02:25
Novi komentar
nužno
nužno