« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SLUČAJ PUKANIĆ

Obrana tvrdi da su ključni USKOK-ovi dokazi nezakoniti

VIDEO - Iznoseći svoju obranu na početku današnjeg suđenja Robert Matanić je izjavio da je većina njegovog iskaza bila neistinita

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot/Infopunkt.tv)
Više o

USKOK

,

suđenje

,

ubojstvo Pukanića

,

Robert Matanić

Obrana optuženih za likvidaciju suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića zatražila je da se iz sudskog spisa kao nezakoniti izbace ključni dokazi na kojima USKOK temelji optužnicu, među ostalim svjedočenje krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića te crnogorskog poduzetnika Ratka Kneževića.

Odluku o tom zahtjevu obrane te dokazima koji će se provesti tijekom suđenja sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda objavit će sutra u 12 sati.

Neposredno prije zaključenja istrage, sredinom listopada prošle godine, na Županijskom je sudu svjedoči Ratko Knežević koji za Pukanićevo ubojstvo odgovornim smatra svog kuma, crnogorskog premijera Milu Đukanovića i "njegov" duhanski kartel.

Obrana, međutim, tvrdi da Knežević o samom ubojstvu nema neposrednih saznanja. Osim što se radi o tzv. svjedoku po čuvenju, način na koji je istupao u javnosti govori da je Kneževićev glavni cilj bila tek njegova samopromocija, smatra obrana.

Suprotno tvrdnjama obrane zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić kazao je da Kneževićevo svjedočenje nije nezakonito.

Prema tvrdnjama medija, najjači dokaz kojim je USKOK potkrijepio optužnicu protiv Pukanićevih egzekutora je iskaz krunskog svjedoka koji je sudjelovao u pripremi ubojstva, ali se naknadno nagodio s USKOK-om i odlučio svjedočiti protiv drugih optuženika."On je trn u oku svih jer je jedini član zločinačke organizacije koji je odlučio progovoriti", kazao je Šašić, ističući da je njegov iskaz ključan za dokazivanje u ovom slučaju.

Odvjetnici prvooptuženog Roberta Matanića zatražili su da se iz spisa izdvoje i njegov iskaz pred istražnim sucem u kojem kao organizatora ubojstva i zločinačke skupine navodi Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam te njegovog kuma Slobodana Đurovića.

Iznoseći svoju obranu na početku današnjeg suđenja Matanić je kazao da je većina njegova iskaza bila neistinita te da ga je dao nakon što mu je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan ponudio ulogu zaštićenog svjedoka.

Ostao je pri ranijim tvrdnjama da su za ubojstva Pukanića i Franjića odgovorni Željko Milovanović i Bojan Gudurić, koji se i u optužnici spominju kao neposredni egzekutori, ali ne i da su naručitelji Jocić i Đurović.

"Na kraju u cijeloj sam priči ispao ovca vjerujući da se sva istina želi raščistiti bez obzira što bi to dovelo do još većeg skandala u državi", rekao je Matanić.

Predstavnik USKOK-a usprotivio se prijedlogu njegove obrane da se kao svjedoci o okolnostima pod kojima je dao iskaz, a za koji je kasnije ustvrdio da je lažan, saslušaju ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan te bivši šef policijskog odjela za organizirani kriminal Tomislav Kralj.

Za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je likvidirala Pukanića i Franjića kao kolateralnu žrtvu i planirala ubojstvo još dvije osobe na zagrebačkom području optuženi su bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović. (hina/metro-portal)

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul raspravu je započelo u 9.16 sati u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda na Zrinjevcu. Rasprava je nastavljena čitanjem optužnice.

Za podmetanje eksploziva pored Pukanićeva automobila USKOK je optužio Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića, koje tereti za "ubojstva iz koristoljublja, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje za počinjenje kaznenih djela", te za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju.

03.02.2010. 15:23:10
Novi komentar
nužno
nužno