« Knjiga
objavljeno prije 12 godina

Objavljeni finalisti irske nagrade Impac

Osmero pisaca borit će se za književnu nagradu vrijednu 100 tisuća eura

Prošlogodišnji pobjednik bio je Norvežanin Per Petterson
Prošlogodišnji pobjednik bio je Norvežanin Per Petterson
Više o

impac

,

književne nagrade

Odabrano je osam finalista najizdašnije svjetske književne nagrade, International Impac Dublin. Irac Patrick McCabe s romanom ‘Winterwood’ i ‘Dreams of Speaking’ Australke Gail Jones, jedini su finalisti čiji su romani napisani na engleskom jeziku, dok ostali dolaze iz Španjolske, Šri Lanke, Izraela, Rusije, Alžira i Libanona.

Bez zvijezda

Osim što je međunarodna, nagrada Impac, koja se dodjeljuje već 13. godinu, ima i najveću novčanu vrijednost od 100 tisuća eura. Na ovogodišnjoj široj listi našlo se 137 naslova koje je odabiralo 161 knjižnica iz 121 grada u svijetu. Zanimljivo je kako u uži izbor nisu ušli Bookerom nagrađena Kiran Desai, Thomas Pynchon ili pak Margaret Atwood, Philip Roth, John Updike, Peter Carey i Cormac McCarthy.  Zanimljivo je da se tri od osam finalista bave temom Bliskog istoka. Komentirajući nagradu, Deirdre Ellis King iz gradske knjižnice u Dublinu koja je zadužena za nominacije svih knjižnica, rekla je da su teme ovogodišnjih finalista međunarodne i uključuju rat, ljubav, terorizam, politiku, vjeru, obitelj i ubojstva.

U užem izboruJavier Cercas, Yasmine Gooneratne, Rawi Hage, Gail Jones Sayed Kashua, Yasmina Khadra, Andrej Makine i Patrick McCabe. 

Šestero članova žirija odgovorno je za biranje pobjednika. U slučaju da nagrada ode romanu koji je preveden na engleski jezik, prevoditelj dobiva četvrtinu novčanog iznosa, a ostatak od 75 tisuća eura odlazi autoru. O sveukupnim nominacijama odlučivale su knjižnice iz nekoliko europskih i svjetskih zemalja. Što se tiče ovogodišnjeg pobjednika, on će biti proglašen 12. lipnja i naslijedit će prošlogodišnjeg lauerata, Norvežanina Pera Pettersona koji je Impac dobio za roman ‘Out Stealing Horses’.

Piše: Piše: Livia Čveljo
03.04.2008. 22:59:28
Novi komentar
nužno
nužno