« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
1. prosinca

Obilježite i vi Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Hrvatska udruga studenata medicine CroMSIC poziva vas da se pridružite akcijama za borbu protiv AIDS-a

(Dreamstime)
Više o

AIDS

,

HIV

,

CroMSIC

,

AIDS run

,

IFMSA

,

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

,

1. prosinca

,

World AIDS Day

Već dvanaesti put za redom CroMSIC, međunarodna udruga studenata medicine Hrvatske, priključuje se obilježavanju 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. U sklopu akcije održat će se brojne aktivnosti na gradskim trgovima, predavanja u školama, tribine i radionice, predavanja eminentnih stručnjaka i partyji u klubovima. Besplatno će se dijeliti informativni letci, ali i kondomi.

Po prvi put, s nadom da će to prerasti u tradiciju, CroMSIC je odlučio organizirati AIDS run. Ove subote 28. studenog na Bundeku će se trčanjem oko jezera nastojati podići svijest građana o toj za sada neizlječivoj bolesti. Događaju će prisustvovati volonteri, studenti medicine, koji će dijeliti promotivne letke i kondome te biti dostupni građanima za bilo kakve informacije i nedoumice vezane uz HIV i AIDS. Aktivnost započinje ujutro prijavama. Svi sudionici dobit će majice, a prvih 10 koji dođu do cilja biti će nagrađeni kartama za Pozitivan koncert, kao i ostalim nagradama. 

CroMSIC je neprofitna organizacija koja želi ojačati borbu protiv širenja spolno prenosivih bolesti, educirati mlade i poticati zdrav pristup prema reproduktivnom zdravlju, što je u današnje vrijeme jedan od ključnih problema mladih. Dio je najveće svjetske studentske organizacije IFMSA - The Internatinal Federation of Medical Students' Association koja broji 1,2 miljuna studenata medicine u 97 zemalja članica koje djeluju na internacionalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini, te surađuju s mnogim nevladinim organizacijama.

CroMSIC djeluje na sva četiri medicinska fakulteta hrvatskih Sveučilišta, a organizirana je u šest različitih odbora: Odbor za ljudska prava i mir, Odbor za javno zdravstvo, Odbor za medicinsku edukaciju, Odbor za profesionalne razmjene, Odbor za znanstvene razmjene i Odbor za reproduktivno zdravlje i AIDS.

Cilj Odbora za reproduktivno zdravlje i AIDS utemeljen je na ideji borbe protiv HIV/AIDS-a i drugih bolesti koje utječu na reproduktivno zdravlje. Najučinkovitija metoda borbe protiv tih zaraznih bolesti je prevencija.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (World AIDS Day) obilježava se 1. prosinca u gotovo svim državama svijeta. U dva desetljeća ova bolest je uzrokovala preko 20 milijuna smrti. U prošloj godini oko 40 milijuna ljudi je bilo zaraženo HIV/AIDS-om, od kojih su najviše pogođene subsaharska Afrika, jugoistočna Azija, Latinska Amerika i, nama vrlo važan podatak, Istočna Europa.

U Hrvatskoj, prema podacima iz 2008. godine, žive 732 osobe s HIV-om, no testirano je tek manje od 1 posto ukupne populacije, tako da je stvarni broj oboljelih puno veći. Dakle, obilježite i vi Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, sudjelujte u najavljenim događanjima, potrčite i provedite ugodno subotnje prijepodne na Bundeku.

26.11.2009. 16:03:35
Novi komentar
nužno
nužno