« Svijet
objavljeno prije 3 godine
DAN EUROPE

Obilježava se Dan Europe

Dan Europe obilježava se širom Europske unije 9. svibnja. U Strasbourgu se održava Konferencija o budućnosti Europe

Danas je Dan europe
Danas je Dan europe (Arhiva)
Više o

Dan Europe

,

9. svibnja

Na današnji dan prije 71 godinu tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je deklaraciju kojom je predložio stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog smatra se temeljem današnje Europske unije.

Dan Europe obilježit će se puno skromnije nego što se očekivalo, javio je iz Strasbourga Tihomir Vinković.

U 14 sati u Europskom parlamentu u Strasbourgu počet će svečanost početka Konferencije budućnosti Europe.

Prije dva tjedna počelo je uključivanje građana putem platforme futureu.europa.eu - kako vide budućnost EU, zdravstvenu, socijalnu, društvenu politiku, politiku zapošljavanja, ali i sami nametati svoje teme.

Na svečanosti će se okupiti malo čelnika - francuski predsjednik Emmanuel Macron, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli koji će se putem video-veze obratiti cijeloj Europskoj uniji i pozvati sve da što više sudjeluju u Konferenciji.

Obratit će se i oni koji vode konferenciju iz sve tri institucije EU, u ime EP Guy Verhofstadt, a u ime predsjedatelja Vijećem EU portugalska državna tajnica za europske poslove Ana Paula Zacarias.

Program u Strasbourgu trajat će sat i pol, a pozdravni govor održat će francuski predsjednik Emmanuel Macron, zatim predsjednici Europsko parlamenta David Sassoli, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te premijer Portugala Antonio Costa, kao predstavnici europskih institucija.

Putem videoveze predviđeno je i sudjelovanje predstavnika civilnog društva te glazbene izvedbe violinista Renauda Capuçona i kvarteta Karski, a predstavit će se i obilježavanje Dana Europe iz svih država članica.

Veleposlanstva Njemačke, Portugala i Slovenije, kao trio predsjedanja Vijećem EU-a, zajedno s Predstavništvom EK u Hrvatskoj organizirali su izložbu "Faces of Europe" fotografskog umjetnika Carstena Sandera.

09.05.2021. 13:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.05.2021. 19:43
    sretan dan pobjede nad fasizmom
Novi komentar
nužno
nužno