« Život
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
MULTIPRAKTIČNOST

Obični kućanski proizvodi sa skrivenim moćima

Ako ste mislili da ljepljiva traka služi samo za pakiranje, a zubna pasta za pranje zubiju onda niste upoznati s njihovim latentnim moćima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

štednja

,

kućanski poslovi

,

kućanstvo

,

savjeti trikovi

Pošto smo navikli da pratimo upute na proizvodima upotrebljavamo ih točno onako kako su to njihovi proizvođači zamislili, no neki od njih imaju skrivene moći koje se ne mogu iščitati na etiketama. Njihova svestranost i raširenost u kućanstvima ne samo da je praktična, već štedi i teško zarađeni novac.

Donosimo vam "obične" proizvode i namirnice koje se nalaze u svakom domu i uistinu su pravi 2u1:

Ljepljiva traka - Osim što drži na okupu razbijeni mobitel i nezamjenjiva je prilikom pakiranja, ljepljiva traka može poslužiti i kod otklanjanja bradavica. Ne brinite se, nije riječ o nasilnom čupanju. Naime, dermatolozi kažu kako ljepljivu traku treba staviti na bradavicu, držati ju šest dana, potom ju skinuti na 12 sati. U tom periodu inficirano područje treba se namočiti i izribati četkicom, a onda ponovno staviti ljepljivu traku. Postupak treba ponavljati sve dok bradavica ne nestane. Tajna je u tome što ljepljiva traka toliko iritira kožu da imunitet podivlja i uništi bradavicu.

Pasta za zube - Osim očigledne namjene, pasta za zube može poslužiti za nježno, ali efikasno čišćenje nakita. Pošto zubna pasta ima blaga abrazivna svojstva mrlje i prljavština s nakita nestaju kao od šale. Izbjegavajte ovu tehniku na nakitu koji sadrži bisere.

Alka-Seltzer - Ovaj šumeći lijek ima širu upotrebu no što je farmaceutska industrija zamislila. Alka-Seltzer ne samo da uklanja bol i ublažava žgaravicu, već može pomoći kod uboda insekata. Kako bi aspirin ublažio upalu i pomogao tijelu da izbaci eventualne toksine trebali bi 30 minuta držati oblog na ubodu.

Dječje ulje - Svaka djevojka i žena zna da dječje ulje ima više funkcija nego njega bebine kože. Naime, dječje ulje može poslužiti kao nježno sredstvo za uklanjanje šminke. No, ako imate masnu i osjetljivu kožu koja je sklona aknama onda bi bilo bolje da izbjegavate dječje ulje jer bi ono moglo dodatno začepiti pore.

Limun - Imate ružne mrlje po koži koje vam silno idu na živce? Nema problema, uklonite ih limunovim sokom. Vitamin C reducirat će tamne mrlje na koži i ujednačiti će ten.

Ječmena kaša - Osim što je ječmena kaša jedno od najboljih i najzdravijih jela za započinjanje dana, ona je odlična za ublažavanje svraba tijela. Napravite kupku u koju ćete ubaciti oko 400 grama fino samljevene ječmene kaše. Namačite se oko 15 minuta, dobro se operite i osušite, te nanesite hidratantnu kremu.

Ocat - Kada je u pitanju multipraktičnost kućanskih proizvoda, ocat pobjeđuje bez premca. Osim što s njime možete začiniti salatu, otkloniti kamenac i dezinficirati elemente, pomoću octa se možete riješiti gljivičnih infekcija stopala, pogotovo noktiju. Napravite smjesu octa i vode u omjeru 1:2 u kojoj ćete namakati stopala od 15 do 20 minuta. Većina bakterija i gljivica ne voli kisela okruženja. Ako uočite iritaciju kože dodajte još tople vode ili skratite namakanje stopala. 

25.02.2014. 14:09:00
Novi komentar
nužno
nužno