« Život
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
DOMIŠLJATOST

Obični kućanski predmeti s jedinstvenim, multifunkcionalnim mogućnostima

U svom kućanstvu imate predmete za koje ni ne znate da vam mogu olakšati život svojom jedinstvenim mogućnostima

Fotografija vijesti
Više o

votka

,

šminka

,

kućanstvo

,

limun

,

vazelin

,

rakija

Što učiniti kada nam ponestane sredstva za čišćenje ili sredstva protiv komaraca? Očekivani odgovor je: "Naravno da odemo u trgovinu i kupimo što nam treba", no u svakom domu postoje obični svakodnevni kućanski predmeti koji mogu podjednako uspješno zamijeniti skupe proizvode.

Stoga prije nego što kupite još proizvoda koje će vam dodatno zakrčiti vaš već ionako prenatrpan životni prostor, osvrnite se oko sebe jer stvari koje trebate možda leže na dohvat ruke bilo u kuhinji, kupaonici ili dnevnom boravku.

Iskorištavajući multi funkcionalnost običnih kućanskih predmeta ne samo da ćete uštedjeti na prostoru nego štedite teško stečeni novac, a kao bonus čuvate okoliš od dodatnog smeća.


Jeftina votka ili rakija

Uvijek je korisno imati žestoko alkoholno piće u kući ali ne da počastite nenadane goste ili da ubijete brige nego da:

Očistite odjeću - Smjesom votke i vode možete održavati svježinu odjeće između pranja, a mješavina izvrsno uklanja sve neugodne mirise i može poslužiti kao odstranjivač tvrdokornih mrlja. Kako bi bili sigurni da neće uništiti odjeću prvo testirajte na malom, nevidljivom dijelu.

Ubijete plijesan - Pošpricajte plijesan smjesom vode i votke ili rakije, te pustite da malo odstoji prije nego što obrišete površinu kako bi dali dovoljno vremena da alkohol učini svoje.

Čuvanje biljaka - Ako dodate par kapi votke u vazu produljit ćete svjež izgled cvijeću jer alkohol sprječava proizvodnju etilena koji je zaslužan za sazrijevanje biljke, odnosno cvijeću će trebati duže da uvene.

Odbijte insekte - Pomiješajte votku, jabučni ocat i par kapi eteričnog ulja od eukaliptusa te pošpricajte po sebi.


Putar

Putar ne služi samo za jelo i dizanje kolesterola nego može poslužiti pri:

Gutanju tableta - Ako jednostavno ne možete progutati „konjske" tablete, nanesite tanak sloj putra na njih i da vidite kako će skliznuti niz grlo.

Relaksacija mačke - Svi znaju da mačke ne podnose velike promjene u svom životnom prostoru, a masivna novogodišnja zabava s puno uzvanika može gurnuti vašu macu preko ruba živaca. Kako bi joj pomogli da lakše podnese svu strku namažite joj šape s malo putra, takva radikalna mjera skrenut će joj pozornost s događanja jer će biti previše zauzeta čišćenjem šapica.

Sprječavanje nastanka plijesni na siru - Nakon što ste odrezali krišku sira nanesite tanki sloj putra koji će spriječiti nastanak plijesni te onemogućiti da se sir pretvori u kamen. Ova taktika najbolje funkcionira na tvrdim sirevima.

Čuvanje luka - Ako želite da očišćeni i prepolovljeni luk zadrži svježinu u hladnjaku premažite ga s putrom.


Dječje ulje

Sami naziv dječje ulje govori da je namijenjeno za nježnu dječju kožu, a ako je dobro za bebe onda je dobro i za:

Skidanje šminke - Stavite malo ulja na vatu i obrišite šminku s lica, djeluje fenomenalno.

Masiranje - Ako želite voljenu osobu iznenaditi senzualnom masažom ne morate kupovati specijalizirana ulja za tu namjenu, dječje ulje funkcionira podjednako dobro.

Brijanje - Ponestalo vam je pjene za brijanje? Ne paničarite, nanesite dječje ulje na područje s kojeg želite eliminirati dlake, vidjet ćete kako žilet glatko klizi kožom.

Podmazivanje patentnog zatvarača - Malo ulja po ciferšlusu i sve ide kao po loju.

Čišćenje ušiju - Par kapi toplog ulja na štapiću za čišćenje ušiju razgradit će vosak kao od šale.


Vazelin

Vazelin je prvotno osmišljen da štiti porezotine i ogrebotine, no petrolejski gel evoluirao je u nešto više i koristan je pri:

Ispucane usne - Prije spavanja nanesite malo vazelina na usne, ujutro kada se probudite bit će glatke i meke.

Zaštita prilikom bojenja kose - Ako želite spriječiti da prilikom bojenja kose obojite i kožu, nanesite vazelina na ćelo, odnosno na sve dijelove glave koje želite zaštititi od boje i kemikalija.

Piling - Pomiješajte vazelin i krupnu morsku sol kako bi uklonili sve mrtve stanice s kože.

Zaštita od hrđe - Tanki sloj vazelina na metalnim predmetima spriječit će oksidaciju, a time i hrđanje.

Poliranje kože - Vaši kožni predmeti izgubili su sjaj? Nije potrebno bacati novce na skupe proizvode za laštenje, nanesite vazelina na krpu i izribajte kožne torbice, namještaj, cipele i da vidite kako će se blistati.

limunova korica odlična je za čišćenje

Sok od limuna

Limun je više od glavnog sastojka limunade, njime možete:

Oprati ruke - Limunov sok je vrlo uspješan u uklanjanju masnoća i mirisa, čak i kada ste čistili ribu ili češnjak.

Ublažiti gripu - Upalu grla možete ublažiti tako što ćete popiti mješavinu limuna, meda i vode.

Dezinficirati kuhinju - Pomiješajte sodu bikarbonu, ocat i sok od limuna te obrišite sve kuhinjske površine. Bakterije nemaju šanse protiv ovog ubitačnog miksa.

Izbjeljivač  - Ako želite da vam bijela odjeća bude još bijelja ne morate kupovati skupe preparate nego ubacite u mašinu za rublje ¼ šalice limunovog soka.

Vratititi sjaj noktima - Ako želite da vam nokti vrate stari sjaj namočite ih u smjesu limuna i vode.

Očistiti rane - Limunovim sokom možete zaustaviti krvarenje i dezinficirati male porezotine

30.12.2011. 10:53:12
Novi komentar
nužno
nužno