« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
NOVOSTI

Obavezna zimska oprema u Hrvatskoj

Na automobilu morate imati 4 zimske (ili M+S) gume ili 4 ljetne gume s dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg spremnim za montažu na pogonske kotače

Što spada u obaveznu zimsku opremu?
Što spada u obaveznu zimsku opremu? (Automania)
Više o

Hrvatska

,

zimska oprema

,

obavezna zimska oprema

U kalendarskom smo razdoblju kada su niže i trajno niske temperature zraka, a pojava poledice i leda, te snijega na asfaltu redovna je pojava.

Gume su izuzetno važne za sigurnu vožnju. Zato ste do sada već morali provjeriti u kakvom su stanju gume na vašem vozilu i u kojoj je mjeri spremno za vožnju po snijegu, odnosno u zimskim uvjetima.

Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Najbolje je, već od mjeseca studenoga, staviti na automobil sve četiri zimske gume, od istog proizvođača (marke), istog modela i iste dimenzije koju propisuje proizvođač automobila.

Ako živite u dijelu Hrvatske u kojoj snježne radosti nisu tako česte, možete voziti dalje i na ljetnim gumama, ali morate biti svjesni ukoliko dođe do pojave veće količine snijega da s vozilom onda ne izlazite na prometnice, ako to nije nužda. I naravno ako vozite na ljetnim gumama, da imate lance za snijeg u vozilu te ih po potrebi koristite.

Važno je svakako napomenuti kako na vozilu smijete po Zakonu imati gume dimenzije koje su zapisane u prometnoj dozvoli, a prema tim istim dimenzijama guma kupuju se i odgovarajuće dimenzije lanaca za snijeg, jer njihova dimenzija ovisi od dimenzija guma, te svaki lanac ne može na bilo koju gumu.

Više savjeta na portalu automania.hr

10.01.2021. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno