« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Obamin dizajner plakata u zatvoru

Shepard Fairey uhićen je zbog pisanja grafita na putu za svoju izložbu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shepard Fairey)
Više o

Shepard Fairey

,

Barack Obama

Umjetnik čija je slika postala simbol predizborne kampanje Baracka Obame u Sjedinjenim Američkim Državama uhićen je u petak navečer u Bostonu zbog uništavanja dobara ispisivanjem grafita, pišu američka glasila u subotu.

Shepard Fairey je tvorac crveno-bijelo-modre slike koja prikazuje Baracka Obamu pogleda uprtog u nebo - u budućnost - na čijem je dnu riječ "HOPE" (nada), a bila je tiskana na desetcima tisuća predizbornih plakata, majica i drugih proizvoda te postala neslužbeni logo kampanje budućeg pobjednika na predsjedničkim izborima 2008.

Fairey (38) je uhićen i smješten u pritvor dok je išao u Institut suvremene umjetnosti u Bostonu, gdje se održava izložba posvećena njegovu djelu.

Kako piše Boston Herald, prošli mjesec za njim su izdana dva uhidbena naloga zbog ispisivanja grafita na zgradama. U ponedjeljak se treba pojaviti na sudu, priopćile su vlasti a prenio list.

Umjetnik usto vodi sudski spor s američkom novinskom agencijom Associated Press (AP) koja tvrdi da Fairey iskoristio jednu njihovu fotografiju Obame da bi napravio poznatu sliku pa traži novčanu naknadu. (hina/metro-portal)

08.02.2009. 10:24:49
Novi komentar
nužno
nužno