« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NAKON TRAGEDIJE

Obama tvrdi da Haiti ima potporu, a Amerikanci se povlače

SAD se ponose što su imale vodeću ulogu u pomaganju nakon potresa, no u tišini se ubrzano smanjuje broj američkih postrojbi na Haitiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

potres Haiti

,

pomoć Haiti

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je potvrdio potporu Washingtona obnovi i ponovnoj izgradnji Haitija, dok se američke snage ubrzano povlače iz te potresom devastirane karipske države.

Obama je rekao da su Sjedinjene Države ponosne što su odigrale vodeću ulogu u pomaganju Haitiju da se oporavi od "međunarodne tragedije", kako je nazvao katastrofalni potres od 12. siječnja, u kojem je poginulo više od 230,000 ljudi a milijun je ostao bez krova nad glavom, upozorivši da posao nije završen.

"Stanje na terenu ostaje strašno", rekao je Obama nakon sastanka u Bijeloj kući s predsjednikom Haitija Rene Prevalom.

"Sada je izazov spriječiti drugu katastrofu - humanitarnu", upozorio je Obama, rekavši Prevalu da Washington ostaje partner Haitija, koji će pomagati u dugom razdoblju obnove i izgradnje.

Preval je zahvalio SAD-u za pomoć, ali je istaknuo da su tisuće i dalje bez krova nad glavom, te da se kišna sezona u Haitiju brzo približava.

Američka vlada do sada je dala oko 700 milijuna dolara za pomoć Haitiju, a više od polovice američkih kućanstava dalo je priloge privatnim humanitarnim udrugama za pomoć Haitiju.

U međuvremenu, SAD u tišini ali ubrzano smanjuje broj postrojbi koje su poslane u Haiti nakon potresa. U zadnjih nekoliko tjedana, SAD je smanjio broj vojnika sa 20,000 na oko 6,000 na kopnu i 3,000 na moru.

USS Comfort, vojna bolnica koja je stigla nekoliko dana nakon potresa i liječila tisuće Haićana, u utorak je otplovila za Baltimore, završavajući svoju ulogu u operaciji Jedinstveni odgovor-Haiti.

Mnogi Haićani zabrinuti su da povlačenje američkih postrojbi pokazuje da iščezava interes za pomoć Haitiju, te da će njihov odlazak ostaviti građane ranjive prema bandama i uličnom nasilju, komentira u srijedu bostonski dnevnik The Christian Science Monitor. (hina/metro-portal)

10.03.2010. 21:50:08
Novi komentar
nužno
nužno