« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NEMA ODUSTAJANJA

Obama: Sigurno ćemo pobijediti u Afganistanu

Američki predsjednik doputovao je u nedjelju u nenajavljen posjet Kabulu u prvi posjet Afganistanu otkako je na spomenutoj dužnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

vojska

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

Hamid Karzai

Predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju da je "potpuno siguran" da će u Afganistanu pobijediti talibane i Al Kaidu, u govoru američkim vojnicima u zračnoj bazi Bagramu, sjeverno od Kabula.

"Znamo da su pred nama teški dani. Bit će kušnja. Sučeljeni smo s odlučnim neprijateljem. No znamo i da Sjedinjene Američke Države ne odustaju kada nešto počnu", rekao je Obama uz pljesak stotina američkih vojnika koji su ga došli slušati u prigodi neočekivana posjeta Afganistanu. "Pobijedit ćemo zajedno s našim partnerima. U to sam potpuno siguran", dodao je.

"Ako talibani opet zauzmu ovu zemlji i ako Al Kaida bude djelovala nekažnjeno, još će veći broj Amerikanaca biti u smrtnoj opasnosti. Afganistanci će izgubiti priliku za napredak i blagostanje. A svijet će biti manje siguran", kazao je Obama."Sve dok sam vaš glavni zapovjednik, nastojat ću da se to ne dogodi", rekao je vojnicima koji su njegov govor popratili dugim ovacijama.

Afganistancima je poručio da je američka vojska "tu kako bi im pomogla da učvrste mir dobiven uz visoku cijenu".

"Želimo izgraditi čvrste veze utemeljene na međusobnim interesima i poštovanju", dodao je Obama koji će zatim zajedno s vojnicima gledati košarkašku utakmicu u kojoj nastupaju Amerikanci i sastati se s generalom Stanleyjem McChrystalom, zapovjednikom međunarodnih snaga u Afganistanu.

Inače, Barack Obama doputovao je u nedjelju u nenajavljen posjet Kabulu, u prvi posjet Afganistanu otkako je na dužnosti američkog predsjednika, kako bi s kolegom Hamidom Karzaijem razgovarao o bolnom pitanju korupcije, u zemlji u koju je poslao pojačanje s 30.000 vojnika.

Nekoliko minuta pošto je u predvečerje stupio na afganistansko tlo, Obama je helikopterom prevezen u predsjedničku palaču u Kabulu, gdje je s Karzaijem razgovarao iza zatvorenih vrata. Zatim su se dvojica predsjednika sastala s afganistanskom vladom.

Obama je nakon tih razgovora rekao da je ohrabren "napretkom" afganistanske vlade u suzbijanju krijumčarenja droge i korupcije, ali je kazao da očekuje još više od svog saveznika. Njegov glasnogovornik je kazao da će Karzai 12. svibnja boraviti u posjetu Bijeloj kući.

Obama je u Kabulu trebao ostati tek nekoliko sati, zatim večerati s američkim vojnicima stacioniranim u vojnoj bazi Bagramu, gdje je s njima trebao gledati košarkašku utakmicu na televiziji prije nego napusti zemlju. Obamin posjet bio je okružen velikom tajnošću iz sigurnosnih razloga. Domaćin Bijele kuće u subotu kasno navečer napustio je svoju rezidenciju u Camp Davidu, sjeverno od Washingtona i izravnim noćnim letom stigao u Afganistan.

U razgovoru s novinarima u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One, predsjednikov savjetnik je među pitanjima koja još treba riješiti spomenuo "sustav imenovanja utemeljen na rezultatima, borbu protiv korupcije i krijumčarenja droge, kojom se financiraju pobunjenici". Obama je boravio u Afganistanu 2008. kao senator i kandidat za Bijelu kuću. Tada se zauzimao za povlačenje američkih vojnika iz Iraka i usmjeravanje snaga na rat u Afganistanu radi borbe s Al Kaidom.

Međunarodne snage sudjeluju u ovom času u ofenzivi kako bi protjerale talibane s juga zemlje. Broj američkih i NATO-ovih vojnika u Afganistanu treba se u kolovozu povećati na 150.000. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 07:29:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  emin
  29.03.2010. 10:59
  Da promjenite navike, kulturu,tradiciju i ubjedenje nekog naroda nasilno to necete uspjeti nikada bez vjecnih konsekvenci.
 2. avatar
  mirza
  12.04.2010. 11:17
  Kako sad ovo pa rekao je da će se trupe povući do ljeta a vidi ovo.
Novi komentar
nužno
nužno