« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
AMERICAN DREAM

Obama s 20 nalivpera potpisao povijesni zakon o reformi zdravstva

Američki predsjednik napomenuo je kako će trebati četiri godine da se neke odredbe zakona u cijelosti provedu

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Joe Biden

,

konzervativci

,

demokrati

,

američka reforma zdravstva

,

Nancy Pelosi

,

SAD zdravstveni sustav

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je potpisao zakon o reformi sustava zdravstvene skrbi, vrijednoj 940 milijardi dolara, što je najznačajniji socijalni zakon u posljednja četiri desetljeća u SAD-u, ostvarivši glavni unutarnjopolitički priroriet svoje administracije.

"Zakon koji potpisujem pokrenut će reforme za koje su se borili i marširali naraštaji Amerikanaca", rekao je Obama na svečanom potpisivanju zakona u Istočnoj sobi Bijele kuće, pozdravljen ovacijama oko 300 kongresnika, senatora, ministara, zdravstvenih djelatnika i građana.

Prema navodima dužnosnika Bijele kuće, na potpisivanje nisu pozvani oporbeni republikanski zastupnici koji nisu dali ni jedan glas za reformu zdravstva, niti demokrati koji su joj se protivili.

Prije Obaminog govora, potpredsjednik Joe Biden odao mu je priznanje kao povijesnom čelniku koji je uspio ozakoniti reformu koju su beuspješno nastojali provesti brojni predsjednici, od Theodorea Roosevelta početkom 20. stoljeća, do Billa Clintona 1990-ih godina.

"Mnogi su predsjednici hrabro to pokušavali, no vi ste pretvorili u stvarnost da svaki Amerikanac ima pravo na pristoju zdravstvenu skrb, prvi puta u povijesti", rekao je Biden Obami.

Zakon bi trebao proširiti zdravstvenu skrb na 32 milijuna trenutačno neosiguranih Amerikanaca. Bez osiguranja bi i dalje bilo 12 do 15 milijuna stanovnika, uglavnom ilegalnih useljenika.

Obama je kazao kako će trebati četiri godine da se u cijelosti provedu neke odredbe zakona, te istaknuo one promjene koje stupaju na snagu ove godine, poput poreznih olakšica za oko četiri milijuna malih poduzetnika za osiguravanje radnika, zabranu osiguravajućim kućama da raskidaju police kad se osiguranici razbole i ograničavaju godišnji trošak po osiguraniku.

Također je istaknuo odredbu da djeca mogu ostati osigurana preko roditelja do 26. godine, ako su nezaposlena, pomoć starijim osobama za lijekove od 250 dolara, osnivanje burzi osiguranja koje trebaju ojačati konkurenciju i smanjiti cijenu premija te druge mjere.

"Zakon donosi najveće smanjenje poreza za medicinsku skrb za srednju klasu u povijesti", rekao je Obama, ističući da je zakon fiskalno odgovorna mjera jer će smanjiti proračunski deficit za 1.300 milijardi dolara u idućih 20 godina.

Obama je odao priznanje najzaslužnijima za prihvaćenje zakona, prije svih predsjednici Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, čelniku senatske većine Harryu Reidu, ministrici zdravstva Kathleen Sibelius i drugima.

Obama je potpisao zakon s 20 nalivpera koja su poklonjena najzaslužnijima za njegovo donošenje.

Senat u utorak poslijepodne treba započeti raspravu o amadmanima na zakon, koji su u Predstavničkom domu izglasani istodobno s prijedlogom zakona koji je Senat prihvatio još u prosincu 2009.

Kad Senat prihvati te amandmane, oni će također ići na potpisivanje predsjedniku Obami, čime će se dovršiti zakonodavni okvir za reformu koja SAD približava univerzalnom zdravstvenom osiguranju.

Budući da se, prema ispitivanjima javnog mnijenja, većina Amerkanaca protiv reformi zdravstva, Obama će u četvrtak krenuti u kampanju uvjeravanja javnosti u njezine prednosti, počevši od savezne države Iowe u kojoj je u predizbornoj kampanji 2008. prvi put predstavio svoj program reforme. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 19:53:35
Novi komentar
nužno
nužno