« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ISPUNJENO OBEĆANJE

Obama: Rat u suverenom i nezavisnom Iraku bliži se kraju

Američka borbena misija u Iraku službeno prestaje 31. kolovoza, do 2011. vojnici će obavljati iskuljučivo ulogu savjetnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

rat u Iraku

,

Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama obratio se u subotu javnosti iz ljetnikovca Martha's Vineyard i poručio da se "rat u suverenom i nezavisnom Iraku bliži kraju" te da sada ta zemlja može "sama sebi zacrtati put", javljaju agencije. Tri dana uoči predviđenog kraja američke borbene misije u Iraku, Obama je podsjetio na obećanje dano tijekom predsjedničke kampanje 2008.

"Kao predsjednički kandidat obećao sam da ću okončati taj rat. Kao predsjednik, upravo to činim. Od kada sam na predsjedničkom položaju vratio sam kućama više od 90.000 vojnika", rekao je Obama čije riječi prenosi AFP.

"Na kraju krajeva, ono što je važno jest da se rat bliži kraju. Kao svaka neovisna i suverena zemlja, Irak je slobodan da sam odlužuje o svojoj budućnosti. Do kraja slijedeće godine svi će američki vojnici napustiti Irak", istaknuo je Obama.

Američka je vojska nedavno "srezala" broj vojnika u Iraku na 50.000 i tako potkrijepila Obamino obećanje o okončanju rata što ga je prije sedam i pol godina pokrenuo njegov republikanski prethodnik George W. Bush.

>>Obama: Naši vojnici u Iraku učinili su SAD sigurnijim

Reuters podsjeća da američka borbena misija službeno prestaje 31. kolovoza, ali će neki vojnici ostati kao "savjetnici i pomoćnici" iračkim oružanim snagama. Oni bi zemlju trebali napustiti krajem 2011. godine.

Bijela kuća u posljednje vrijeme stalno naglašava Obamina postignuća jer se bliže izbori u studenome pa treba ojačati poziciju demokratskih kandidata koji bi, kako ocjenjuju analitičari, mogli izgubiti mjesta a moguće i većinu u jednom ili oba doma Kongresa.(hina/metro-portal)

28.08.2010. 15:28:07
Novi komentar
nužno
nužno