« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
POJAČANJA?

Obama pri kraju donošenja strateških odluka o Afganistanu

Sastanak predsjednika SAD-a sa Združenim stožerom znak je da će odluka o slanju 40 tisuća dodatnih vojnika biti donesena uskoro

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

NATO

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

rat u Afganistanu

Američki predsjednik Barack Obama sastao se u petak s ministrom obrane Robertom Gatesom i članovima Združenog stožera oružanih snaga, kako bi od zapovjednika svih rodova vojske dobio procjenu o reviziji strategije u Afganistanu, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Riječ je o sedmom sastanku koji Obama održava s najvišim dužnosnicima admistracije u okviru razmatranja nove strategije u Afganistanu, a drugom susretu sa članovima Združenog stožera oružanih snaga.

Preispitivanje strategije u osmogodišnjem ratu u Afganistanu, gdje SAD i NATO trpe sve veće gubitke, uključuje i odluku o slanju dodatnih 40.000 američkih vojnika, koje je zatražio glavni zapovjednik savezničkih snaga general Stanley McChrystal. U Afganistanu je trenutačno 68.000 američkih i 32.000 vojnika NATO-a.

Optužbe za prijevare na predsjedničkim izborima u Afganistanu i odluka da se održi drugi krug izbora 7. studenoga, dodatno su zakomplicirali Obaminu odluku.

Na pitanja novinara hoće li Obama objaviti odluku o Afganistanu prije odlaska na azijsku turneju 11. studenoga, glasnogovornik Robert Gibbs kazao je da ostaje kod formulacije kako je odluka udaljena "tjednima".

Glasnogovornik Gibbs je kazao kako je sastanak sa Združenim stožerom znak da je Obama "pri kraju" s procesom donošenja strateških odluka o Afganistanu.

"Predsjednik želi razgovarati sa zapovjendicima svih rodova oružanih snaga o procjeni generala McChrystala. Oni osiguravaju obučene i opremljene vojnike, marince, mornare i zrakoplovce za Afganistan, Irak i diljem svijeta", rekao je u petak Gibbs, dodajući kako će se vjerojatno razgovarati o konkretnom broju pojačanja.

Na sastanku u Bijeloj kući u petak su sudjelovali admiral Michael Mullen i general James Cartwright, zapovjednik i dozapovjednik Združenog stožera, glavni zapovjednici Kopnene vojske, Ratnog zrakoplovstva, Ratne mornarice i Marinskog korpusa, te potpredsjednik Joe Biden i savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones.

Obama je povezao američku politiku u Afganistanu s pristupom prema Pakistanu. Državna tajnica Hillary Clinton, koji je sudjelovala na prethodnim sjednicama tzv. "ratnog vijeća" u Bijeloj kući, u petak je završila trodnevni posjet Pakistanu, na čiji je dužnosnike izvršila pritisak da agresivnije nastupe protiv pobunjenika i ekstremista, čija su utočišta u planinskom području na granici Afganistana i Pakistana. (hina/metro-portal)

31.10.2009. 11:45:20
Novi komentar
nužno
nužno