« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Obama predstavio novu strategiju za Afganistan

Nakon sedam ratnih godina i tisuća mrtvih Amerikanci su otkrili tko je neprijatelj i što radi.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

terorizam

,

Pakistan

,

Al-Qaeda

,

Al-Kaida

,

rat u Afganistanu

,

nova strategija

Američki predsjednik Barack Obama u petak je otkrio novu ratnu strategiju u Afganistanu kojoj je glavni cilj potpuno ukloniti Al-Kaidu iz te zemlje i iz susjednog Pakistana u kojima ona, po njegovim riječima, planira nove napade na SAD.

Obama je najavio kako će američke snage u Afganistanu prebaciti naglasak misije na obuku i širenje afganistanske vojske kako bi mogla preuzeti vodstvo u stvaranju sigurnosti u zemlji i omogućila povratak kući američkim vojnicima.

"Stanje je sve opasnije", rekao je Obama u govoru kojim je pokušao Amerikancima objasniti zašto pojačava američka vojnu i civilnu uključenost u rat koji traje sedam godina i širi fokus i na Pakistan.

"Svijet si ne može priuštiti cijenu koju će morati platiti ako kaos ponovno zavlada u Afganistanu i ako Al-Kaida nesmetano djeluje", rekao je Obama.

Naglasio je kako njegova nova vojna strategija za Afganistan ima "jedan usredotočeni cilj" - poremetiti, razgraditi i u konačnici poraziti Al-Kaidu u Pakistanu i Afganistanu.

Mnoge obavještajne procjene, po njegovim riječima, upozoravaju kako Al-Kaida iz sigurnosti planinskih graničnih područja u Pakistanu aktivno planira napade na SAD.

Analitičari kažu da će uspjeh njegove politike u Afganistanu, ili njegov izostanak, vjerojatno pridonijeti ocjeni Obame kao predsjednika, iako će središnja tema njegova mandata biti rješavanje američke gospodarske krize. (hina/metro-portal)

27.03.2009. 20:49:43
Novi komentar
nužno
nužno