« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
RUPA U BLAGAJNI

Obama predlaže Buffettov porez za bogataše

Obama će pokušati progurati povećanje minimalne porezne stope za ljude koji zarađuju više od milijun dolara godišnje

Praznina u državnoj blagajni brine Obamu
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Warren Buffett

,

porez za bogataše

Kako smanjiti ogroman deficit i vanjski dug SAD pitanje je koje vjerojatno muči Obamu svake večeri prije spavanja, jer ako ništa ne uspije napraviti po tom pitanju, drugi mandat u Bijeloj kući sigurno neće dobiti.

Stoga je odlučio poslušati Warrena Buffetta, burzovnog maga i trećeg najbogatijeg čovjeka na svijetu koji je već na početku krize rekao da bogatašima treba nametnuti veće poreze. New York Times javlja da će najnoviji Obamin prijedlog sadržavati povećanje minimalne porezne stope za bogataše koji zarađuju više od milijun dolara godišnje, i njeno izjednačavanje sa stopom koju plaća srednja klasa.

Taj se porezni prijedlog odnosi na 450 tisuća ljudi u Americi, što je tek 0,3% i imat će učinka zapravo samo na glasače, jer se ne može očekivati značajniji priljev novaca u državnu blagajnu koji bi mogao smanjiti deficit. U sljedećih 10 godina taj bi porez donio 3 bilijuna dolara, što u praznoj kasi neće snažno zazvoniti.

Naravno, taj se potez ne sviđa republikancima koji tvrde da će se na taj način zaustaviti investicije i da će prijedlog donijeti potpuno suprotan učinak od željenog.

18.09.2011. 09:16:03
Novi komentar
nužno
nužno