« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
WASHINGTON

Obama potpisao zakon o reformi studentskog kreditiranja

Obraćajući se mnoštvu okupljenih studenata, Barack Obama se proglasio njihovim saveznikom u borbi protiv komercijalnih banaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

zdravstvena reforma SAD

,

studentski krediti

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je potpisao zakon koji bi trebao osloboditi više novca za visoko obrazovanje, završavajući ulogu banaka kao "posrednika" u procesu kreditiranja studenata.

Promjene zakonskog okvira za posao kreditiranja studenata, dodane su izmjenama i dopunama zakona o reformi zdravstva, kojeg je Obama potpisao na svečanosti u Općinskom koledžu Sjeverne Virginije, u predgrađu Washingtona.

Obraćajući se mnoštvu okupljenih studenata, Obama se proglasio njihovim saveznikom u borbi protiv komercijalnih banaka, odajući priznanje demokratima u Kongresu jer su ukinuli "jednu 'zaslađenu' odredbu u saveznom zakonu", koja je osigurala milijarde dolara dobiti bankama što su nudile studentske kredite.

Novac koji je trebao biti potrošen za unaprijeđivanje obrazovnog interesa studenata, "umjesto toga je utrošen za 'futranje' dobiti studentskih zajmodavaca", kazao je Obama.

U svom govoru u utorak, kao i na nekoliko prethodnih istupa, Obama je uspješno donošenje zakona o reformi zdravstva, kao i reformu studentskog kreditiranja, predstavio kao dio šireg plana vladajućih demokrata da pomognu američkim obiteljima protiv novčarskih interesa koji su profitirali na njima u doba gospodarske krize.

Istakao je da su "banke angažirale vojsku lobista" i uložile više od tri milijuna dolara kako bi spriječile donošenje te zakonske mjere.

"Ali je nisam stajao uz banke i posebne interese. Mi smo bili uz vas. Mi smo stajali uz američke studente", rekao je Obama, pozdravljen ovacijama studenata.

Kao što su se demokrati borili protiv osiguravajućih kuća da bi reformirali zdravstvenu skrb, tako su i okončali ulogu banaka u procesu kreditiranja studenata, rekao je Obama.

"Ne možemo si priuštiti da rasipamo milijarde dolara na davanja bankama" kada konkurentnost Amerike ovisi o uspjehu naših studenata, istakao je.

Bijela kuća procjenjuje da će promjene u programu kreditiranja studenata omogućiti 68 milijardi dolara ušteda u idućih 10 godina, što je novac koji se može koristiti za proširenje programa stipendiranja Pell Grant.

Novi zakon također će ograničiti diplomiranim studentima godišnju otplatu kredita, tako da ona ne prelazi 10 posto njihovih prihoda.

Zbog visoke cijene studiranja u SAD-u, većina studenata školarinu i druge troškove podmiruje kreditima, pa završetak studija dočekaju s velikim dugovima, kao i njihovi roditelji. (hina/metro-portal)

31.03.2010. 00:15:31
Novi komentar
nužno
nužno