« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
POTUČEN PREDSJEDNIK

Obama: Kriv sam za izborni poraz, moram bolje raditi svoj posao

Amerikanci su izbore iskoristili i kao referendum o vladajućoj stranci, Obama strahuje od izbora 2012.

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

izbori u americi

,

američki Kongres

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je izjavio da preuzima "izravnu odgovornost" za težak poraz njegove Demokratske stranke na kongresnim izborima održanim u utorak. "Tijekom protekle dvije godine mi smo ostvarili napredak, ali je očito da previše Amerikanaca još nije osjetilo taj napredak. Oni su nam to jučer rekli", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

"Kao predsjednik, ja preuzimam odgovornost za to", naglasio je.

Na izborima su oporbeni republikanci premoćno osvojili većinu u Predstavničkom domu Kongresa, smanjili na minimum demokratsku većinu u Senatu, dobili 10 novih guvernera saveznih država i preuzeli većinu u zakonodavnim tijelima 19 saveznih država.

"To mi govori da moram bolje raditi svoj posao", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Na pitanje kako je osobno doživio izborni poraz rekao je "loše" i "teško", priznajući na inzistiranje novinara da je "potučen". Tijekom jednosatne konferencije za tisak Obama je bio neuobičajeno smrknut, ocijenile su u izvješćima američke TV postaje.

"Ljudi su duboko nezadovoljni s tempom gospodarskog oporavka, žele brži povratak radnih mjesta, veće plaće i pružiti svojoj djeci mogućnosti u životu", rekao je.

Traženje zajedničkog jezika

Obama je potvrdio da je razgovarao s kongresnikom Johnom Boehnerom, vjerojatnim sljedećim predsjednikom Predstavničkog doma te s čelnikom senatske manjine Mitchom McConnellom i čestitao im na pobjedama, te razgovarao o načinima kompromisa dviju stranaka oko zapošljavanja i gospodarstva.

"Ni jedna stranka neće moći diktirati kuda ćemo dalje, moramo naći zajednički jezik kako bi ostvarili napredak na nekim neuobičajeno teškim izazovima", rekao je.

Najavio je skori sastanak s čelnicima republikanaca i demokrata u Kongresu, posvećen daljnjoj suradnji na područjima kao što je sigurnost, obrazovanje, energija, tehnologija, smanjivanje deficita.

Politički analitičari ocjenjuju kako će odluka birača natjerati Obamu da odustane od svog ambicioznog programa velikih društvenih promjena i pronađe mjeru suradnje i sukobljavanja s republikancima, kako bi obranio svoje zakonodavno naslijeđe, sačuvao autoritet i izbjegao poraz na izborima 2012.(hina/metro-portal)

03.11.2010. 22:26:00
Novi komentar
nužno
nužno