« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
hmmmm....

Obama krenuo stopama G.W. Busha

Korak do izvanrednog stanja i prijekih sudova zbog tisuću mrtvih u godinu dana?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

cijepljenje

,

svinjska gripa

,

FEMA trains

,

nacionalna opasnost

Kreće li se Amerika u smjeru koji joj već neko vrijeme predviđaju teoretičari zavjera, vidjet će se u nekoliko sljedećih dana. Objava nacionalne opasnosti u subotu ujutro prilično je uobičajen način proglašavanja nekih stvari koje ne biste zapravo trebali, a upravo to je danas napravio američki predsjednik.

Izlika je još smješnija, naime razlog za proglašenje ovako ozbiljnog stanja je izbjegavanje birokracije koja, navodno, sprječava da se liječnici nose s povećanim brojem ljudi koji se žele cijepiti protiv svinjske gripe. Sada će se moći to obaviti brže, a to što neće biti pisanih tragova o tome što je tko dobio u rame ...

"Pandemija virusa H1N1 nastavlja evoluirati. Stopa zaraženih bolešću nastavlja rapidno rasti u mnogim zajednicama diljem zemlje i postoji mogućnost da će se stvoriti pandemija koja će preopteretiti zdravstveni sustav na nekim lokalitetima. Stoga, smo prisiljeni poduzeti dodatne korake kako bi spremni dočekali pandemiju", rekao je Obama u izjavi za javnost.

"Ova bi odluka trebala osloboditi bolnice nekih propisa koji su vodilja njihovog ponašanja u svakodnevnim aktivnostima. Na primjer, u normalnim okolnostima bolnice ne bi smjele provoditi brzu trijažu ili osnovati hitne odjele za njegu izvan prostora bolnice, a takva im ograničenja sada ne trebaju", tumački glasnogovornik Bijele kuće Reid Cherlin.

Stanje nacionalne opasnosti zadnji je proglasio predsjednik Bush nakon 11. rujna 2001., i periodično je produžavao svake godine, zadnji puta 2008. godine. Kako više nema razloga za produženje zbog tako prozirnog razloga kao što je navodna teroristička prijetnja, novi predsjednik s navikama staroga našao je novog neprijatelja - svinjsku gripu.

Neki su mediji objavili kako se radi o objavi koja se može, po ozbiljnosti, smatrati jednakom kao i upozorenje od uragana, treba napomenuti kako to nema veze s istinom, nego se u stanju nacionalne opasnosti ionako velike ovlasti raznim paradržavnih i polutajnih službi podižu do neslućenih razina, treba pratiti razvoj situacije i vidjeti kako će zloglasna FEMA početi koristiti novostečene mogućnosti.

24.10.2009. 21:45:00
Novi komentar
nužno
nužno