« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KONAČNO KONAČNA VERZIJA

Obama još jednom pozvao Kongres da prihvati prijedlog reforme zdravstva

U pitanju sada nije samo naša sposobnost da riješimo ovaj problem, već naša sposobnost da riješimo bilo koji problem, rekao je Obama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

američki Kongres

,

zdravstvena reforma SAD

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je predstavio konačnu verziju zakona o reformi zdravstva i pozvao Kongres da stavi prijedlog na glasovanje u idućih nekoliko tjedana.

Obama je kazao da je gotovo tisuću milijardi dolara vrijedan prijedlog, kompromisni plan koji kombinira najbolje ideje demokrata i republikanaca. Zamolio je Kongres da "završi svoj posao" i okonča jednogodišnju žučnu raspravu o glavnom unutarnjopolitičkom prioritetu njegove administracije.

"Sve što se može reći o zdravstvu je rečeno, i gotovo su svi govorili. Sada je vrijeme za donošenje odluke o tome kako da konačno reformiramo zdravstvenu skrb, tako da bude djelotovorna, ne samo za osiguravajuća društva, već za američke obitelji i američka poduzeća", rekao je Obama na posebnom predstavljanju u Bijeloj kući, dok su iza govornice stajali liječnici i medicinske sestre u radnoj odjeći.

Obama je također podržao proturječni zakonodavni manevar poznat kao "usklađivanje", koji bi omogućio da se promjene zakona o zdravstvu prihvate u Senatu sa samo 51 glasom, odnosno običnom većinom glasova. U uobičajenoj proceduri za tako važne zakone traži se kvalificirana većina od tri petine glasova, dakle 60 glasova, za koju Obaminim demokratima nedostaje jedan glas.

Zakon "zaslužuje istu vrstu glasovanja" koja je korištena kod donošenja poreznih olakšica i socijalne reforme za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, rekao je Obama.

"U pitanju sada nije samo naša sposobnost da riješimo ovaj problem, već naša sposobnost da riješimo bilo koji problem. Amerikanci žele znati je li još uvijek moguće da Washington povede računa o njihovim interesima i njihovoj budućnosti. Oni čekaju da počnemo djelovati", Barack Obama

Njegove riječi odražavaju dojam u američkoj javnosti o neučinkovitosti sustava odlučivanja u Washingtonu, jer Obamina administracija unatoč uvjerljivoj demokratskoj većini u Predstavničkom domu i Senatu, godina dana ne uspijeva donijeti zakon o zdravstvu, suočena s odlučnim protivljenjem republikanske oporbe i moćne industrije osiguranja, koja je u kampanju lobiranja protiv reforme uložila gotovo 300 milijuna dolara.

Republikanci su stalno ponavljali da je Obamin prijedlog vladino preuzimanje privatnog zdravstvenog sustava, koje će povećati ionako ogromne troškove zdravstva, te pozivali da se s reformom krene ispočetka.

U američkom zdravstvenom sustavu 2009. godine je potrošeno 2.500 milijardi dolara, ili 17,3 bruto nacionalnog proizvoda (BDP). Unatoč zdravstvenoj potrošnji od oko osam tisuća dolara po stanovniku godišnje, oko 47 milijuna Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje, pa je po kvaliteti zdravstva SAD na 32. mjestu ljestvice Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema navodima Bijele kuće Obaminim prijedlogom osiguralo bi se dodatnih 31 milijuna ljudi, pa bi bez osiguranja ostali većinom ilegalni doseljenici, kojih je oko 12 milijuna.

Čelnici republikanske oporbe također su se usprotivili donošenju zakona s običnom većinom glasova.

Demokratski izvori navode u američkom tisku kako u Predstavničkom domu raste konsenzus da dom prihvati verziju zakona koja je ranije izglasana u Senatu i pošalje je Obami na potpisivanje, čime bi se izbjegli prijepori oko tehnike usklađivanja.

Ako bude donesen, zakon bi predstavljao najveće širenje državnih jamstava zdravstvene skrbi u SAD-u od donošenja programa zdravstvene skrbi za starije, hendikepirane i siromašne građane - Medicare i Medicaid, prije više od četiri desetljeća. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 00:35:56
Novi komentar
nužno
nužno