« Svijet
objavljeno prije 14 godina
SLUŽBENI POSJET

Obama i Medvedev za jačanje gospodarske suradnje

Ruski predsjednik doputovao u četvrtak u Washington na razgovore s predsjednikom Obamom u čijem je središtu jačanje gospodarskih veza dviju zemalja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

gospodarska suradnja

Dužnosnici Bijele kuće rekli su da sedmi susret dvojice predsjednika vide kao početak nove faze u onome što nazivaju "resetiranje" nekada zahlađenih odnosa između SAD-a i Rusije. Razgovori u Bijeloj kući počeli su polusatnim sastankom Obame i Medvedeva, kojima su se kasnije pridružili potpredsjednik Biden i članovi ruskog izaslanstva. Kasnije tijekom večeri predviđena je zajednička konferencija za tisak dvojice predsjednika. Obama i Medvedev će također sudjelovati na američko-ruskom poslovnom summitu u trgovinskoj komori SAD-a.

Sastanak Obame i Medvedeva uvod je u sudjelovanje dvojice čelnika na summitu skupine G-8 i G-20 u Kanadi ovoga vikenda, na kojem će s predsjednicima država ili vlada vodećih svjetskih gospodarstava raspravljati o daljnim koracima u poticanju globalnog gospodarskog oporavka.

Poboljšanje odnosa s Rusijom, koje se smatra jednim od glavnih vanjskopolitičkih uspjeha Obamine administracije, započelo je na pitanjima sigurnosti, uključujući izmjene planova o proturaketnom štitu u istočnoj Europi, novi ugovor o ograničenju strateškog naoružanja START i suradnju na ograničavanju nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje i Irana.

Dužnosnici Obamine administracije kažu da su sada spremni okrenuti se gospodarstvu koje je do sada bilo u sjeni rješavanja sigurnosnih pitanja. "Oba predsjednika snažno osjećaju da postoji veliki potencijal za razvoj odnosa SAD-a i Rusije koji nadilazi neka od tih gorućih pitanja", izjavio je Ben Rhodes, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost. On je najavio da će Obama i Medvedev razgovore usredotočiti na "ulaganja, inovacije i produbljivanje gospodarskih odnosa".

Rusija je osmo najveće svjetsko gospodarstvo, od 2009. i najveći proizvođač nafte na svijetu, a na popisu američkih trgovinskih partnera je na 25. mjestu, s ukupnom razmjenom od 24 milijarde dolara u prošloj godini. Očekuje se da će dvojica predsjednika na sastanku potpisati zajedničke izjave o gospodarskoj suradnji.

Medvedev je posjet SAD-u počeo u Kaliforniji, gdje je u srijedu posjetio neke od vodećih tehnoloških tvrtki u Silicijskoj dolini, kao što su Apple, Cisco i Twitter. (hina/metro-portal)

24.06.2010. 20:25:54
Novi komentar
nužno
nužno