« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KONAČAN START?

Obama i Medvedev postigli dogovor o nuklearnom razoružanju

Vjerojatna lokacija potpisivanja sporazuma koji bi trebao zamijeniti START iz 1991. bit će Prag, i to u travnju

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Dmitrij Medvedev

,

sporazum START

,

nuklearno razoružanje

,

nuklearno naoružanje

Američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev prevladali su zastoj u pregovorima o kontroli strateškog naoružanja i očekuje se da će idućeg mjeseca u Pragu potpisati sporazum koji će znatno smanjiti nuklearne arsenale SAD-a i Rusije, rekli su u srijedu dužnosnici obiju strana.

Obama i Medvedev uspjeli su prevladati nesuglasje u telefonskom razgovoru 13. ožujka. Oni trebaju još jednom razgovarati kako bi finalizirali sporazum, ali dužnosnici su optimistični da je dogovor gotovo postignut, izvjestio je u srijedu The New York Times na web stranici.

Dvije strane su razgovarale o svečanosti potpisivanja sporazuma u Pragu početkom travnja, na obljetnicu prvog susreta dvojice predsjednika i Obaminog govora u kojem je iznio viziju o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja.

Novi ugovor treba zamijeniti Sporazum o ograničenju strateškog naoružanja - START iz 1991., koji je istekao u prosincu 2009., a zahtijevat će da obje strane smanje broj nuklearnih bojevih glava, te strateških bombardera i interkontinetalnih projektila za više od jedne četvrtine.

Sporazum je najznačajnije dosadašnje postignuće u Obaminoj politici "resetiranja" odnosa s Rusijom, i otvara put za još dalekosežnije ograničenje strateškog naoružanje kasnije u njegovom mandatu, ocjenjuje NY Times.

Ni Bijela kuća, niti Kremlj u srijedu nisu službeno komentirali napredak u pregovorima, ali dužnosnici s obje strane potvrdili su da je sporazum blizu zaključenja.

Dužnosnik Kremlja, koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan, izjavio je da postoji temeljna suglasnost o tekstu sporazuma, iako sve formulacije još nisu finalizirane. On je potvrdio da bi Prag bio vjerojatna lokacija svečanog potpisivanja, napominjući da i to također treba finalizirati.

Obama se u srijedu sastao sa senatorima John Kerryem i Richardom Lugarom, čelnicima Odbora na vanjsku politiku Senata, kako bi ih izvijestio o statusu ugovora. Da bi stupio na snagu, potpisani sporazum trebaju ratificirati američki Senat i ruska Duma.

S ostvarenim probojem, završeno je skoro godinu dana teških pregovora, koji su potrajali daleko dulje nego što su dvije strane na početku očekivale. Obama i Medvedev su se suglasili da pokrenu pregovore na sastanku u Londonu prošlog travnja, a zatim odredili parametre za sporazum tijekom srpanjskog sastanka u Moskvi. No, rok za dovršetak pregovora u prosincu 2009., nije ostvaren.

Dvije strane sporile su se oko pitanja kao što su provjera provedbe sporazuma, razmjena informacija sustavom telemetrije i ograničavanje programa obrane od projektila.

Obama je odustao od plana bivšeg predsjednika George W. Busha za proturaketni štit u Europi i ponudio novi plan, ali je Moskva prigovorila i novoj verziji, želeći da se sporazumom ograniči američki plan. Obama je to odbio, a Rusi su se na kraju morali pomiriti s neobvezujućim formulacijama u kojima se prepoznaje odnos između napadačkog i obrambenog oružja.

Sporazum će zahtijevati da svaka strana smanji broj razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava na oko 1.600, sa sadašnjih 2.200. Svaka strana također bi se obvezala smanjiti broj strateških bombardera i interkontinentalnih projektila na kopnu i na moru, na 800, odnosno na pola od sadašnjih 1.600.

Nakon što se zaključi sporazum, Obamina administracija želi otvoriti razgovore o daljnjem smanjenju broja razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava, vjerojatno na 1.000 na svakoj strani, kao i o uklanjanju barem dijela od tisuća strateških bojevih glava koje su u skladištima, te tisuća taktičkih nuklearnih bombi koje posjeduje svaka strana.

Ako dvije strane finaliziraju sporazum i potpišu ga, to bi dalo zamaha summitu o spriječavanju širenja nuklearnog oružja, kojem bi Obama trebao biti domaćin 12. i 13. travnja u Washingtonu.

Novi sporazum o kontroli naoružanja također će biti politički vrijedan za Bijelu kuću, jer će zajedno s prihvaćenim zakonom o reformi zdravstva, pokazati napredak na domaćim i vanjskopolitičkim pitanjima, nakon više mjeseci nezadovoljstva zbog neispunjavanja postavljenih ciljeva. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 20:13:08
Novi komentar
nužno
nužno