« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POZITIVNE VEZE

Obama i Hu Jintao razgovarali o Iranu i gospodarstvu

Predsjednik Obama je naglasio potrebu da SAD i Kina ispune obećanja G20 o trajnom gospodarskom rastu

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Hu Jintao

,

iranski nuklearni program

,

SAD Kina

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u telefonskom pozivu kineskog kolegu Hua Jintaa na suradnju u svezi s iranskim nuklearnim programom, a obojica su istaknula važnost "pozitivnih bilateralnih veza", priopćila je Bijela kuća.

U jednosatnom telefonskom razgovoru s Huom, predsjednik Obama je također naglasio potrebu da SAD i Kina ispune "obećanja G20 o uravnoteženom i trajnom gospodarskom rastu", dodaje Bijela kuća u priopćenju.

Obama je izrazio zadovoljstvo odlukom kineskog predsjednika da sudjeluje na susretu na vrhu o nuklearnoj sigurnosti sredinom travnja u Washingtonu, ocijenivši da će on biti "dobra prigoda da razgovaraju o zajedničkom interesu u zaustavljanju širenja nuklearnog oružja i zaštiti od nuklearnog terorizma".

Bijela kuća je nešto ranije objavila da se s Kinom dogovorila o pregovorima u UN-u o možebitnim sankcijama Iranu, zbog njegova nuklearnog programa, ali Peking se i dalje opire prihvaćanju novih sankcija u UN-u protiv Teherana.

Kineski predsjednik je u razgovoru s Obamom izrazio želju da bilateralni odnosi između dviju zemalja budu "stabilni" i "zdravi", bilo da je riječ o gospodarskim pitanjima ili pak o Tibetu i o Tajvanu, doznaje se od službenog kineskog izvora u petak.

Hu je u razgovoru s američkim predsjednikom istaknuo da su "zdrave i stabilne gospodarske i trgovačke veze Kine i Sjedinjenih Država u interesu obiju zemalja", po priopćenju objavljenom na stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Bilateralne veze su se znatno pogoršale zadnjih mjeseci zbog gospodarskih i trgovinskih nesporazuma, napose tečaja juana koji SAD drži uvelike podcijenjenim, te političkih, među kojima je susret Obame i Dalaj lame, duhovnog vođe tibetanskih budista kojeg Peking optužuje za separatizam.

Tu je i pitanje Tajvana koji Kina smatra svojom pobunjenom pokrajinom i želi je vratiti u svoje krilo. "Prikladno rješavanje tih pitanja presudno je za stabilan i zdrav razvitak američko-kineskih veza", ponovo se ističe u kineskom priopćenju. (hina/metro-portal)

02.04.2010. 10:53:04
Novi komentar
nužno
nužno