« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
IZJAVA

Obama i Cameron protiv Islamske države

Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron u četvrtak su poručili da ih barbarska ubojstva Islamske države neće zastrašiti

Obama i Cameron protiv Islamske države
Obama i Cameron protiv Islamske države (Twitter)
Više o

NATO

,

Barack Obama

,

David Cameron

,

Islamska država

Barack Obama i David Cameron zajednički su poručili Islamskoj državi da ih barbari ne mogu zastrašiti, nakon sastanka na summitu NATO-a koji se danas i sutra održava u Walesu.

'Ako ti teroristi misle da ćemo pokleknuti pred njihovim prijetnjama, jako se varaju. Zemlje poput Amerike i Britanije ne boje se barbarskih ubojica. Bit ćemo još odlučniji u obrani naših vrijednosti', napisli su Obama i Cameron u zajedničkom članku u Timesu.

Islamska država odrubila je glave dvojici američkih novinara Jamesu Foleyju i Stevenu Sotloffu i zaprijetila da će isto učiniti i britanskom humanitarcu Davidu Hainesu. Članak je objavljen nekoliko sati prije početka summita NATO-a u Walesu. Obama i Cameron kažu da čelnici 28 zemalja članica moraju ojačati Savez.

Oni koji zagovaraju izolacionistički pristup 'ne razumiju prirodu sigurnosnih pitanja 21. stoljeća', napisali su. 'Na istoku, Rusija je prekršila pravila ilegalnom i samoproglašenom aneksijom Krima i slanjem postrojbi na ukrajinsko tlo prijeteći i potkopavajući temelje suverene države. Na jugu, imamo luk nestabilnosti od sjeverne Afrike i Sahela do Bliskog istoka', dodaju. Regionalne agresije i mogućnost povrataka stranih boraca iz Iraka i Sirije 'prijete sigurnosti britanskim i američkim građanima, i cijelom svijetu', naglasili su.

Rusija i kriza u Ukrajini dominirat će sastankom u Walesu. Obama i Cameron jedinstveni su u pružanju podrške Ukrajini. 'S Rusijom koja pokušava primorati suverenu državu da se odrekne prava na demokraciju i koja određuje njezinu budućnost putem oružja, trebali bismo podržati pravo Ukrajine na određenje vlastite demokratske budućnosti'.

Obama i Cameron kažu da bi NATO trebao uspostaviti 'trajno' prisustvo u istočnoj Europi uz podršku snaga za brzo djelovanje sastavljenih od posebnih kopnenih, zračnih i pomorskih snaga koje bi mogle 'biti vrlo brzo raspoređene bilo gdje u cijelom svijetu'.

Pozvali su i ostale članice NATO-a da poštuju cilj izdvajanja najmanje dva posto BNP-a za obranu kako bi pokazali da je 'naša kolektivna odlučnost snažna kao uvijek'.

04.09.2014. 14:45:00
Novi komentar
nužno
nužno