« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SJEĆANJE NA ŽRTVE

Obama će 9. obljetnicu 11. rujna obilježiti u Pentagonu

Američki predsjednik obilježit će devetu obljetnicu napada 11. rujna u Pentagonu, a potpredsjednik Joe Biden će doći na mjesto gdje su nekad stajali neboderi WTC-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

obljetnica

,

Pentagon

,

ZOI 2022.

Službeni izvori su već ranije javili da će prva dama Michelle Obama i nekadašnja First Lady Laura Bush u subotu posjetiti mjesto gdje se 11. rujna 2001. u Pennsylvaniji srušio putnički zrakoplov koji su oteli teroristi. Obama je i lani u Pentagonu predvodio svečanu komemoraciju za žrtve najgoreg terorističkog napada na tlu SAD-a. Tada je pozvao da se potvrdi opredjeljenje Amerike za borbu s Al Kaidom.

Mjesto na kojemu su bili tornjevi WTC-a koje je nakon atentata nazvano Ground Zero, zadnjih se tjedana našlo u središtu žestoke polemike o prijedlogu za gradnju džamije u njegovu susjedstvu. Protivnici gradnje smatraju projekt provokacijom.

Obama je prošlog mjeseca navukao na sebe bijes svojih demokratskih saveznika pošto je u raspravi u ime slobode vjere stao na stranu zagovornika projekta gradnje džamije. Spomenik podignut ispred Pentagona, sjedišta ministarstva obrane, jedini je dovršeni spomenik u čast žrtvama 11. rujna, a spomenici u New Yorku i u Pennsylvaniji još se grade.

Oko 2.993 osobe poginule su u napadima, među kojima 2.752 u New Yorku, kada su od četiriju putničkih zrakoplova dva usmjerena na nebodere WTC-a koji su se srušili, jedan na krilo zgrade u Pentagonu, a četvrti koji je zacijelo trebao napasti nepoznatu metu u Washingtonu, srušio se u Pennsylvaniji.

Nakon tih napada, tadašnji predsjednik George W. Bush odlučio je povesti "rat protiv terorizma" u Afganistanu, a onda i u Iraku, pa je Obama naslijedio ta dva sukoba. (hina/metro-portal)

07.09.2010. 23:50:18
Novi komentar
nužno
nužno