« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
LOŠE VOĐEN POKUS

Obama brani odluku o zatvaranju Guantanama

Predsjednik SAD-a ističe da će njegova vlada očistiti "zbrku" zaostalu iza Bushove administracije.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

terorizam

,

Guantanamo

,

Obama Guantanamo

,

Bushova politika

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je odlučno branio plan o zatvaranju zatočeničkog centra Guantanama na Kubi, uključivo i premještaj dijela pritvorenika u SAD.

 

Reagirajući na kritike vladajućih demokrata i oporbenih republikanaca zbog plana da se sa zatvaranjem Guantanama dio od 240 zatočenika premjesti u SAD, Obama je kazao kako je Guantanamo "loše vođen pokus" koji je "oslabio državnu sigurnost SAD-a, umjesto da zemlju učini sigurnijom".

"Umjesto da služi kao sredstvo protiv terorizma, Guantanamo je poslužio kao sredstvo za novačenje više novih terorista Al-Kaide nego što ih je zatočeno", naglasio je Obama u govoru o državnoj sigurnosti u Nacionalnom arhivu u Washingtonu.

Upozorio je na neučinkovitost suđenja optuženima za terorizam pred vojnim povjerenstvima, rekavši da su u sedam godina donesene tri presude. Također je kazao da je Bushova administracija oslobodila više od dvije trećine, odnosno oko 500 zatočenika iz Guantanama, prije nego je on stupio na dužnost.

Obama je u siječnju naložio da se Guantanamo zatvori u roku od godinu dana, a posebna radna skupina preispituje slučajave svih zatočenika, kako bi utvrdila hoće li im se suditi ili ih premjestiti na druge lokacije. Vladini pravnici odobrili su premještaj u druge zemlje 50 zatočenika, no još nije jasno koliko ih je zemalja spremno prihvatiti.

Nakon demokrata u predstavničkom domu Kongresa i demokrati u Senatu u utorak su odbacili vladin zahtjev za 80 milijuna dolara za zatvaranje objekta u Guantanamu, tražeći prvo odluku o sudbini zatočenika. Oba kongresna doma prihvatila su amandman kojim bi se spriječio premještaj zatočenika u SAD, što se smatra snažnim udarcem Obami.

Republikanci su poveli kampanju širenja straha od premještaja zatočenika u SAD, prijeteći "dolaskom terorista na američke ulice", a demokratski zastupnici listom se protive dovođenju zatočenika u zatvore u svojim izbornim jedinicama.

Obama je u govoru oštro kritizirao takvo "političko poziranje" te se usprotivio širenju straha, istaknuvši da u saveznim tzv. "supermax" zatvorima kazne izdržava stotine osuđenih za terorizam i najtežih kriminalaca, a iz njih nitko nije pobjegao.

Naglasio je da je odlukama Bushove vlade tijekom osam godina "stvoren 'ad hoc' pravni pristup koji je neučinkovit i neodrživ" te da "nema lakih odgovora", ali da problem neće nestati ako se ustraje na neodrživu "status quo".

Najteže pitanje s kojim se vlada suočava, po njegovim su riječima zatočenici iz Guantanama kojima se ne može suditi zbog nevjerodostojnih dokaza ili drugih razloga, a opasnost su za SAD. No naglasio je da iz Guantanama ili poslije iz zatvora u SAD-u "neće biti oslobođen nitko tko ugrožava američki državnu sigurnost... ili bi ugrozio Amerikance".

Obama je branio i odluku o zabrani mučenja pri ispitivanju zatočenika, rekavši da kao "vrhovni zapovjednik, kojemu su poznati obavještajni podatci, odlučno odbacuje procjene da su tzv. pojačane metode najučinkovitije sredstvo ispitivanja". Nasuprot tomu te metode potkopavaju vladavinu prava, otuđuju SAD od svijeta i ruše "moralni autoritet SAD-a, koji je njegova najjača valuta u svijetu", rekao je Obama. Dodao je kako te metode ugrožavaju i američke vojnike, smanjuući izglede da im se neprijatelji predaju u borbi te kako je vjerojatno da će zbog njih i oni sami biti zlostavljani u zarobljeništvu.

"Ukratko, te nam metode nisu donijele prednost u ratu i protuterorističkim naporima, one su ih potkopale i zato sam ih odbacio jednom za svagda", rekao je Obama.

Ocijenio je da je Bushova vlada nakon napada 11. rujna 2001. mnoge odluke donijela iz iskrene želje da zaštiti Amerikance, ali prečesto na temelju straha, a ne predviđanja, te mijenjajući činjenice i dokaze kako bi ih prilagodila ideološkim preduvjetima.

"Umjesto da strateški primjenjujemo američku moć i načela, prečesto smo gurali ta načela u stranu kao luksuz koji si ne možemo više priuštiti. A u vrijeme straha zašutjelo je previše nas, demokrata i republikanaca, političara, novinara i građana. Drugim riječima, skrenuli smo s kursa" Barack ObamaBivši američki potpredsjendik Dick Cheney oštro je odgovorio Obami u govoru koji je u četvrtak održao u konzervatiovnom "think tanku", American Enterprise Institute u Washingtonu. Podupro je Obamu za dvije "mudre" odluke - slanje pojačanja u Afganistan i sprječavanje objave fotografija s mučenjem zatočenika - a većinu ostalih mjera u borbi s terorizomom oštro je napao: od zatvaranja Guantanama, premještaja dijela zatočenika u SAD, do zabrane pojačanih metoda ispitivanja zatočenika i objave tajnih memoranduma u kojima je tim metodama dano pravno uporište.

Cheney je posebno kritizirao zahtjeve da se osnuje "povjerenstvo istine" koje bi utvrdilo povrjede ustava, ljudskih prava i građanskih sloboda, koje su eventualno počinili dužnosnici Bushove administracije. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 21:24:58
Novi komentar
nužno
nužno