« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
EHH ...

Nula promila za njemačkim volanima?

Prema jednoj nedavnoj anketi, većina Nijemaca je za potpunu zabranu, a i stručnjaci se već dugo zalažu za niže dozvoljene vrijednosti promila

Nulta tolerancija na alkohol?
Nulta tolerancija na alkohol? (Automania)
Više o

alkohol

,

vožnja u pijanom stanju

Čašica vina uz ručak u restoranu ili hladno pivce s dečkima nakon utakmice - i potom kući automobilom? To trenutno u Njemačkoj nije nikakav problem, sve dok se ne prekorači važeći zakon o dozvoljenih 0,5 promila alkohola u krvi.

No, stalno se iznova javljaju zahtjevi za ukidanjem postojeće granice te za potpunom zabranom alkohola za volanom. Takve zahtjeve upućuju u pravilu oporbene stranke. Tako je i ovoga puta inicijativa došla iz redova Zelenih. "U drušvu postoji jaka podrška potpunoj zabrani alkohola", rekao je njihov prometni stručnjak Stephan Kühnen u razgovoru za Saarbrücker Zeitung. Jedno nedavno istraživanje tjednika Stern pokazalo je da je u pravu: 61 posto ispitanika izjasnilo se za potpunu zabranu alkohola za vozače. Spontana suglasnost stigla je i iz ostalih, lijevih oporbenih stranaka u Bundestagu.

I mnogi stručnjaci podržavaju znatno niže granice alkohola u krvi za vozače. Budući da se veliki dio prometnih nesreća u Njemačkoj događa pod utjecajem alkohola, Služba za nadzor prometa u toj zemlji već godinama traži uvođenje granice od 0,2 promila.

Strah od zamjeranja građanima?

Simpatije prema takvom zakonu pokazuje i Kirsten Lühmann, prometna stručnjakinja iz redova socijaldemokrata. "Potrebna nam je javna rasprava o ovoj temi", rekla je za DW, a potom dodala: "Ali također vjerujem da ljudima takav zakon nije moguće jednostavno nametnuti." Osim toga, usvajanje granice od nula promila malo je vjerojatno, budući da ona ne stoji u Koalicijskom ugovoru.

Čini se da je poštovanje političara prema osjećajima građana posebno veliko kada je riječ o temi potpune zabrane alkohola za volanom. "Jer mnogi strahuju kako tako restriktivan zakon nije društveno provediv, te kako bi se, usprkos rezultatima anketa i istraživanja, našli građani koje bi taj zakon jako razbijesnio", objašnjava Oliver Malchow, predsjednik Sindikata policije (GdP).Savezni je ministar prometa Alexander Dobrindt (CSU) uzvratio kako će granica ipak ostati na 0,5 promila. A i dio vodstva stranke Zelenih u međuvremenu je napravilo korak natrag. "Zeleni zasigurno neće donijeti zakon koji bi kažnjavao konzumiranje jedne praline", rekao je vođa Zelenih Cem Özdemir u Berlinu. Očito u ovoj stranci jako strahuju da bi mogli opet biti proglašeni "strankom zabrana" koja ljudima želi propisati kako će živjeti, kao u prošloj predizbornoj kampanji, kada su se zalagali za "vegetarijanski dan" u javnim kantinama.

Teško promjenjive navike ljudi

No, granicu od nula promila GdP ipak smatra smislenom. Jer dok sada svaki vozač mora razbijati glavu o tome jesu li dvije čaše piva ili jedna rakija možda već previše, ovako bi znao da može voziti samo ako uopće ne konzumira alkohol. Istraživanja su pokazala, kaže Malchow, da već 0,5 promila alkohola u krvi znatno smanjuje koncentraciju i sposobnost reagiranja. Osim toga, svaki čovjek, ovisno o konstituciji i okolnostima, drugačije reagira na alkohol.

Ipak, Machlow sumnja da će se potpuna zabrana alkohola za vozače moći provesti u praksi. "Već danas nemamo dovoljno osoblja da možemo tijekom nadzora prometa uloviti sve vozače koji krše zakon." Moguće je i da će rasti broj onih koji, usprkos zabrani vožnje pod utjecajem alkohola ipak sjedaju za volan. "Jer, teško je vjerovati da možemo mijenjati navike ljudi", misli ovaj sindikalist. Na koncu, konzumiranje alkohola u Njemačkoj dio je svakodnevice, pa čak i dio kulture, pogotovo u vinogradarskim područjima ili u krajevima s dugom pivarskom tradicijom.

To je slučaj i u drugim europskim zemljama, ali neke od njih su ipak posegnule za strožim zakonima. Prije svega u istočnoeuropskim zemljama, poput Mađarske ili Češke, već je dugo na snazi granica od nula promila. U obje ove zemlje već se i najmanje konzumiranje alkohola kažnjava visokim novčanim kaznama, u Mađarskoj čak do 980 eura.

Poljska, koja je poznata po visokom prosječnom konzumiranju alkohola, u borbi protiv alkoholizirane vožnje ide i korak dalje. Kako bi se važeće granice od 0,2 promila vozači doista i pridržavali, do 2015. u svaki automobil u toj zemlji mora biti ugrađen takozvani "alkomat". Na taj se način svaki vozač, prije nego što sjedne za volan, može jednostavno sam uvjeriti je li prekoračio dozvoljeni limit. Ipak, zakon za sada ne kaže da je uređaj zaista obavezno i koristiti. I u Francuskoj je već neko vrijeme obavezno u automobilu imati uređaj za brzo testiranje alkohola u krvi. Na kraju će odlučujuću ulogu imati drušvena svijest, kaže Oliver Malchow. Zabraniti alkohol za volanim možda je i lakše nego što mislimo, "jednostavno zato što bi se ljudi na to naviknuli".Umjesto policajaca - "alkomat"

Piše: Jeanette Seifert/Petra Švarc
05.04.2014. 18:16:04
Novi komentar
nužno
nužno