« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
COOL

Novootkriveni insekt dobio ime po Greti Thunberg

Greta nije prva osoba po kojoj je neka životinjska vrsta dobila ima. Na popisu su, među ostalima Bob Marley, Beyonce, Donald Trump, David Attenborough, John Cleese i brojni drugi

Greta je dobila kukca
Greta je dobila kukca (Arhiva)
Više o

Greta Thunberg

,

Michael Darby

Britanski znanstvenik Michael Darby novootkrivenoj vrsti insekta nadjenuo je ime po mladoj švedskoj klimatskoj aktivistici Greti Thunberg, piše BBC.

Nelloptodes gretae je insekt dugačak manje od milimetra, nema krila ni očiju, no ima dva duga roga poput antena, a znanstvenik Michael Darby pojasnio je da je ime odabrao jer ga je "neizmjerno impresionirala" ekološka kampanja švedske tinejdžerice.

Bubu Nelloptodes prvi je šezdesetih godina prošlog stoljeća u Keniji otkrio William Block. Uzorke minijaturnog insekta poklonio je Prirodoslovnom muzeju u Londonu 1978. Primjerak insekta nalazi se u jednoj o muzejskih zbirki.

Darby je dugo proučavao zbirku kada je naišao na nekoliko bezimenih vrsta.

Jednoj od njih odlučio je nadjenuti ime po Greti. Znanstvenik kaže da je na ovaj način "želio odati priznanje iznimnom Gretinu doprinosu u podizanju svijesti o ekološkim problemima".

Dr. Max Barclay, stariji kustos muzeja zadužen za insekte, kazao je da je ime prikladno jer se često neotkrivene vrste izgube prije nego što im znanstvenici nadjenu imena.

- Prikladno je imenovati novootkrivena bića po nekome tko se u tolikoj mjeri zalaže za očuvanje prirodnog svijeta i za zaštitu ranjivih životinjskih vrsta, kazao je Barclay.

Greta nije prva osoba po kojoj je neka životinjska vrsta dobila ima. Na popisu su, među ostalima Bob Marley, Beyonce, Donald Trump, David Attenborough, John Cleese i brojni drugi.

27.10.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno